De Nederlandse voedingsindustrie beleeft een opmerkelijke groei, vooral in de sector van eiwittransitie. Met meer dan 425 bedrijven en instanties die hierin actief zijn, is de jaarlijkse productiewaarde maar liefst 881 miljoen euro. Dit levert minimaal 3.500 banen op, blijkt uit de Protein Transition Map NL. Deze kaart, ontwikkeld door Foodvalley NL en het Interprovinciaal Eiwitoverleg, belicht de economische impact van de eiwittransitie in Nederland.
De Protein Transition Map NL omvat een economische analyse, uitgevoerd met Buck Consultants. Deze analyse geeft per provincie de economische waarde en het aantal werkzame personen weer. Sinds 2015 is de waarde van producenten en kennisleveranciers in niet-conventionele dierlijke eiwitten verdubbeld. Hierdoor is deze sector uitgegroeid tot een belangrijke bedrijfstak met een aanzienlijk potentieel voor internationale groei.
De op de kaart vermelde bedrijven focussen zich op alternatieven voor gangbare dierlijke eiwitten. Dit varieert van plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten, tot alternatieven zoals insecten en industrieel geproduceerde eiwitten, zoals algen. Opvallend is dat meer dan de helft van deze bedrijven oorspronkelijk actief was in de vlees-, vis- of zuivelsector.
De interactieve Protein Transition Map NL laat een diverse spreiding van organisaties zien. Er zijn minimaal 100 bedrijven die plantaardige ingrediënten verwerken tot halffabricaten en eindproducten. Het aantal bedrijven gericht op fermentatief geproduceerde eiwitten, zoals mycoproteïne en kweekvlees, is sinds 2015 verdubbeld naar meer dan 20.
De Protein Transition Map NL wordt op 14 maart 2024 officieel gelanceerd tijdens het Eiwittransitiecongres in Kamerik. De kaart, ontwikkeld door Foodvalley NL in opdracht van het Ministerie van LNV en het Interprovinciaal Eiwitoverleg, is online toegankelijk. Hierdoor kunnen ondernemers en belanghebbenden elkaar gemakkelijker vinden. Bedrijven kunnen hun vermelding delen en nieuwe partijen kunnen zich aanmelden.
De Protein Transition Map NL maakt deel uit van de Value Case Eiwittransitie. Dit project, met bijdragen van onder meer Foodvalley NL en de Transitiecoalitie Voedsel, heeft als doel de impact van eiwittransitie op ecologie, gezondheid en economie in kaart te brengen. In 2023 presenteerde Wageningen-UR een onderzoek waaruit bleek dat de milieu-impact van de Nederlandse productie met ongeveer 8 miljard euro kan dalen.
Bron: FoodValley NL