De EFSA volgt de situatie met betrekking tot de uitbraak van de coronavirusziekte (COVID-19), die een groot aantal landen over de hele wereld treft, op de voet. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat voedsel een waarschijnlijke bron of overdrachtsroute van het virus is.
De hoofdwetenschapper van EFSA, Marta Hugas, zei: "Ervaringen met eerdere uitbraken van verwante coronavirussen, zoals het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus (SARS-CoV) en het coronavirus van het Midden-Oosten (MERS-CoV), tonen aan dat er geen overdracht via voedselconsumptie heeft plaatsgevonden. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het coronavirus in dit opzicht anders is.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft gezegd dat, terwijl dieren in China de waarschijnlijke bron van de eerste besmetting waren, het virus zich van persoon tot persoon verspreidt - voornamelijk via ademhalingsdruppels die mensen niezen, hoesten of uitademen. Meer informatie over het coronavirus en voedsel is te vinden in deze FAQ van het BfR, het Duitse orgaan voor risicobeoordeling.
Wetenschappers en autoriteiten over de hele wereld houden de verspreiding van het virus in de gaten en er zijn geen meldingen van overdracht via voedsel. Daarom is de EFSA momenteel niet betrokken bij de reactie op de COVID-19-uitbraken. We houden de wetenschappelijke literatuur echter wel in de gaten voor nieuwe en relevante informatie.
Wat de voedselveiligheid betreft, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorzorgsaanbevelingen gedaan, waaronder advies over het volgen van goede hygiënepraktijken bij het hanteren en bereiden van voedsel, zoals het wassen van de handen, het grondig koken van vlees en het vermijden van mogelijke kruisbesmetting tussen gekookt en ongekookt voedsel. Meer informatie is te vinden op de website van de WHO.
Bron: © EFSA