EFSA: Bisfenol A in voedsel schadelijk
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EFSA: Bisfenol A in voedsel schadelijk

  • 21 april 2023

Deskundigen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) hebben geconcludeerd dat blootstelling aan bisfenol A (BPA) via de voeding een gezondheidsrisico vormt voor consumenten van alle leeftijden. 

BPA is een chemische stof die in combinatie met andere chemicaliën wordt gebruikt om bepaalde kunststoffen en harsen te maken, zoals polycarbonaat plastic, dat wordt gebruikt om waterdispensers, voedselcontainers en herbruikbare drankflessen te maken. De stof wordt ook gebruikt om epoxyharsen te produceren die worden gebruikt in beschermende coatings en voeringen voor voedsel- en drankblikjes en -vaten. Kleine hoeveelheden BPA kunnen van containers migreren naar het voedsel en de dranken die ze bevatten. 

Herbeoordeling

De wetenschappers van de EFSA hebben de veiligheid van BPA regelmatig opnieuw beoordeeld, rekening houdend met nieuwe gegevens. In een nieuwe herbeoordeling hebben de deskundigen van de EFSA potentieel schadelijke gezondheidseffecten op het immuunsysteem vastgesteld. Zij constateerden een toename van het percentage T-helpercellen in de milt, wat zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van allergische longontstekingen en auto-immuunziekten. Het panel hield ook rekening met andere potentieel schadelijke gezondheidseffecten op het voortplantings-, ontwikkelings- en metabolische systeem. 

Lagere innamedrempel

Het deskundigenpanel van de EFSA verlaagde de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor BPA (de hoeveelheid die een leven lang dagelijks kan worden ingenomen zonder een merkbaar gezondheidsrisico te vormen) aanzienlijk tot 0,2 nanogram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Deze TDI is ongeveer 20.000 keer lager dan het vorige tijdelijke niveau van 4 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Consumenten met zowel een gemiddelde als een hoge blootstelling aan BPA in alle leeftijdsgroepen overschreden volgens de deskundigen van de EFSA de nieuwe TDI, waardoor gezondheidsrisico's ontstaan. 

De Europese Commissie en de nationale autoriteiten zullen passende regelgevende maatregelen bespreken om het advies van de EFSA op te volgen.

Efsa.europa.eu

Bron: EFSA