Efficiënter reinigen met nieuwe technieken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Efficiënter reinigen met nieuwe technieken

  • 10 oktober 2017
  • Door: Inga van Uchelen

Enzymatische reiniging en een ingenieus reinigingssysteem voor de lopende band vormen de basis voor een nieuwe manier van schoonmaken bij Ravensbergen Food. Tweeënhalf jaar geleden nam het bedrijf afscheid van haar toenmalige leverancier van schoonmaakmiddelen en materialen, en ging samenwerken met Qlean-tec.

“Het begon met een machine die na een incident helemaal onder de gesmolten chocola zat,” begint Aat van Kapel, medewerker kwaliteitscontrole bij Ravensbergen Food; producent van gevulde koeken en mueslirepen. Dit najaar viert het bedrijf haar 85-jarige bestaan. “Een collega had goede ervaringen met Qlean-tec, dus hebben we hen gebeld. We waren op dat moment al zoekende naar een nieuwe schoonmaakpartner, omdat onze toenmalige leverancier niet de middelen en de dienstverlening kon leveren waaraan we behoefte hadden.” Maik van Leijden, accountmanager bij Qlean-tec, kwam direct naar het bedrijf toe: “Gelukkig had ik nog wat schoonmaakmaterialen in mijn auto liggen en hebben we het probleem met de chocola direct op kunnen lossen.” Van Kapel: “Daarna zijn we verder met elkaar in gesprek gegaan. Ze leveren een totaalpakket van reinigingsmiddelen en -materialen, borstels en papier. Een one-stop-shop.” Maar nog belangrijker, zo bleek later, is de ondersteuning op het gebied van trainingen en begeleiding om het schoonmaakproces goed in te richten.

Nabesmetting

Bij de productie van een mueslireep is het hygiënevraagstuk minder ingewikkeld dan bij de verwerking van bijvoorbeeld kip, vertelt Angelique Dijkhuizen, medeverantwoordelijk voor de kwaliteit bij Ravensbergen Food. “De samenstelling van ons product is zodanig dat er weinig uitgroei kan zijn van micro-organismen. Dat komt met name door de lage Aw-waarde (maat voor wateractiviteit, red.). Hoe lager de Aw-waarde, hoe moeilijker micro-organismen zich ontwikkelen.” De productie van de mueslirepen begint om 04.00 uur met het koken van de stroop. Deze wordt vermengd met droge ingrediënten – zoals gepofte rijst, krokante muesli en haver. De stroop zorgt voor één massa, waar een dunne plak van wordt gevormd. Nadat deze is terug gekoeld, worden de repen gesneden. Vanaf 06.00 uur begint het inpakken, met ruim 500 stuks per minuut. Dit gaat in twee ploegen tot 22.00 uur door. Van Kapel: “De meeste vervuiling zit in het begin van het proces wanneer de stroop nog warm is en zodra de repen worden gesneden. De stroop is plakkerig en van de repen kunnen bij het snijden kleine brokjes en kruimels losraken. Deze restanten blijven niet alleen op de band achter, maar komen ook op de rollen, de schrapers en op de grond.”

Brite Belt

Sinds kort voeren de productiemedewerkers de schoonmaakwerkzaamheden zelf uit. De samenwerking met het voormalige schoonmaakbedrijf is gestopt. Hoe is dit in de praktijk georganiseerd? Dijkhuizen: “Qlean-tec levert niet alleen middelen en materialen, maar begeleidt onze medewerkers ook om ermee te werken.” Gelukkig zijn de schoonmaaktaken beperkter sinds de toepassing van een aantal nieuwe technieken. Van Leijden: “Een daarvan is het Brite Belt systeem. Dit is een speciaal ontworpen schrobunit met reinigingspad voor de reiniging van lopende banden. Deze bevestig je op de lopende band, waarna het reinigingsmiddel gedoseerd op de band terechtkomt. De reinigingspad aan de onderkant van de Brite Belt unit zorgt voor de wrijving die nodig is om de band te reinigen. Dit gebeurde eerst handmatig, maar kan nu sneller en ook nog eens beter worden uitgevoerd.”

Enzymatische reiniging

Ook de toevoeging van enzymatische reinigingsmiddelen zorgt voor een efficiënter schoonmaakproces en verbeterde resultaten. Van Leijden: “Enzymen reageren met organische vervuiling. Het is een vorm van extreme dieptereiniging. Ze verknippen de vervuiling tot wateroplosbare resten, waarna je het gemakkelijk kunt wegspoelen. Doordat het pH-neutraal is, is de methode geschikt voor bijna ieder type materiaal, ook voor rvs, aluminium en kunststoffen. Van belang is wel de temperatuur waarbij je dit doet; die moet tussen de 40 en 50 graden zijn. Dit bespaart dus energie want je hoeft het water niet meer tot 60 graden of hoger te verhitten.” Dijkhuizen: “Na goede resultaten in afvoerputten, testen we deze manier van reinigen nu ook op andere plekken. De eerste resultaten zijn veelbelovend.” Daarnaast heeft de hygiënespecialist nieuw advies gegeven voor het reinigen van speciale machines. Zo worden ketels nu volgens de CIP-methode gereinigd, waardoor demontage niet langer nodig is.

Oplossingen op een presenteerblaadje

Van Leijden: “Wij hanteren bij de vorming van een nieuw schoonmaakproces een projectmatige aanpak. Dat betekent dat we eerst in kaart brengen hoe de huidige situatie is, daarna doen we testen met middelen, tijd en temperaturen. De uitkomst is een vaststaand stappenplan, waarvan in principe niet moet worden afgeweken.” De oplossingen zorgen voor een efficiënter reinigingsproces, waardoor de resterende schoonmaaktaken voor productiemedewerkers goed te combineren zijn met hun kerntaken. Dijkhuizen: “Hoeveel efficiënter we nu werken weten we nog niet, we zitten middenin het veranderingsproces. Wat in ieder geval belangrijk is in de samenwerking met een expert, is dat je elkaar goed begrijpt. Dat je snel reactie krijgt bij vragen en dat je – zeker als productiebedrijf – snel geholpen wordt. Je merkt dat Qlean-tec verstand van zaken heeft. We krijgen de oplossingen op een presenteerblaadje aangereikt.”

www.qleantec.com 
www.ravensbergenfood.com

Bron: © Cor Salverius/Fotoburo Dijkstra