Empa en Lidl Zwitserland hebben samen een beschermende cellulosecoating voor groenten en fruit ontwikkeld. De nieuwe coating wordt gemaakt van zogeheten pomace (geperste fruit- en groenteschillen). Het innovatieve project kan de hoeveelheid verpakkingsmateriaal verminderen en voedselverspilling voorkomen.
Plastic verpakkingen in kruidenierswinkels beschermen fruit en groenten tegen bederf, maar zorgen ook voor aanzienlijke hoeveelheden afval. Samen met de detailhandelaar Lidl Zwitserland hebben onderzoekers van Empa nu een beschermhoes voor groenten en fruit ontwikkeld op basis van hernieuwbare grondstoffen. Lidl koos Empa als partner voor dit project omdat Empa al tientallen jaren ervaring heeft met onderzoek naar celluloseproducten.
In het laboratorium Cellulose & Houtmaterialen van Empa zijn de onderzoekers meer dan een jaar bezig geweest met de ontwikkeling van een speciale beschermende cellulosecoating die op fruit en groenten kan worden aangebracht. Het resultaat: Gecoate groenten en fruit blijven aanzienlijk langer vers. In tests werd de houdbaarheid van bijvoorbeeld bananen met meer dan een week verlengd. Dit vermindert voedselverspilling aanzienlijk. "Het grote doel is dat dergelijke bio-coatings in de toekomst veel verpakkingen op basis van aardolie kunnen vervangen", zegt Gustav Nyström, hoofd van het Empa-laboratorium.
Het idee is om zogeheten draf te verwerken tot gefibrilleerde cellulose. Pomace is het vaste residu dat overblijft na het extraheren van het sap uit fruit, groenten of planten. Voorheen werd dit plantenresidu afgevoerd naar biogasinstallaties of rechtstreeks op het veld; in de toekomst zal het worden gebruikt om een beschermlaag te maken voor vers fruit. De coating wordt op het fruit gespoten of als dip op het product aangebracht en is gemakkelijk afwasbaar. Aangezien het onschadelijk is voor de consument, kan het ook zonder schade worden geconsumeerd. De mogelijkheden van cellulosecoatings zijn nog lang niet uitgeput; er kunnen additieven zoals vitaminen of antioxidanten aan worden toegevoegd.
In de zomer is de veelbelovende voorstudie, die al sinds 2019 loopt, succesvol afgerond en is het hoofdonderzoek van start gegaan. De bij Empa ontwikkelde celluloselaag zal de komende twee jaar samen met Lidl Zwitserland en een groente- en fruitleverancier worden getest en verder worden verbeterd. Het project wordt gesteund door Innosuisse, het Zwitserse innovatieagentschap. Het is de bedoeling dat de nieuwe technologie na een succesvolle hoofdproef in alle 150 Lidl-winkels in Zwitserland wordt toegepast.
Bron: Empa