De ene foodproducent is de andere niet
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De ene foodproducent is de andere niet

  • 02 november 2023

De voedingsmiddelenindustrie staat op een kantelpunt. Na een periode van hoge kosteninflatie en geopolitieke onrust, beginnen sommige fabrikanten de vruchten te plukken van lagere energie- en grondstofprijzen. Deze ontwikkeling brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee. Supermarktinkopers staan voor de moeilijke taak om te reageren op de veranderende marges van producenten, terwijl zij zelf ook met stijgende operationele kosten kampen. De verwachting is dat de onderhandelingen over prijzen deze winter intens zullen zijn. 

Stijgende consumentenprijzen en hun impact 

Sinds november 2021 hebben consumenten een significante stijging van de prijzen in supermarkten ervaren, met gemiddeld 25% en uitschieters van meer dan 40% voor bepaalde producten. Deze stijging heeft invloed gehad op het koopgedrag van de consument. De recente stabilisatie van prijzen in supermarkten wijst op een veranderende dynamiek, met een jaar-op-jaar inflatiecijfer voor voedingsmiddelen dat is gedaald van 15% in maart naar 10% eind oktober. 

Diverse uitdagingen voor producenten

Aan de kant van de producenten is de afgelopen maanden veel gebeurd. Producentenprijzen in de voedingsmiddelenindustrie zijn gemiddeld met ongeveer 4% gedaald. Dit heeft verschillende gevolgen gehad, afhankelijk van de productcategorie en de verkoopkanalen. Huismerkproducenten hebben bijvoorbeeld beter gepresteerd in volume dan merkfabrikanten, vooral in discountkanalen. Producenten die proactief hun grondstoffenkosten hebben doorberekend, hebben enigszins geprofiteerd van dalende grondstofprijzen. Echter, er zijn ook producenten die nog steeds worstelen met het doorberekenen van kostenstijgingen en margedruk ervaren. Daarnaast hebben sommige grondstofprijzen, zoals suiker en cacao, recentelijk een prijsstijging doorgemaakt. Dit resulteert in een zeer uiteenlopende margeontwikkeling onder voedingsmiddelenproducenten. 

Onderhandelingen onder de loep 

Het verschil in prestaties tussen producenten binnen dezelfde categorie zal ongetwijfeld invloed hebben op de onderhandelingen met supermarktinkopers. De verwachting is dat producenten met hogere winstmarges kritisch bekeken zullen worden door inkopers. Aan de andere kant worstelen supermarkten zelf ook met hogere operationele kosten en margedruk. De komende onderhandelingsronde belooft daardoor intens en complex te worden, waarbij transparantie en begrip aan beide zijden cruciaal zullen zijn.

Lees het volledige rapport

Bron: Rabobank