CBL eist actie tegen territoriale leveringsbeperkingen na schokkend onderzoek
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

CBL: Consument betaalt veel te veel door leverings­be­per­kingen

  • 01 december 2023

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) reageert positief op het recente onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) naar territoriale leveringsbeperkingen (TLB's). Het rapport bevestigt wat eerder al door de Europese Commissie werd vastgesteld: TLB's kosten Europese consumenten jaarlijks minstens 14 miljard euro aan onnodige uitgaven voor dagelijkse boodschappen. Opvallend is dat dit fenomeen ook in Nederland de consumentenprijzen doet stijgen, het aanbod beperkt en de winstmarges voor fabrikanten verhoogt.

Het CBL prijst het initiatief van het kabinet om dit onderzoek uit te voeren, aangezien na dertig jaar Europese marktwerking blijkt dat deze nog niet naar behoren functioneert. De gevolgen van TLB's zijn volgens het rapport drievoudig: consumenten betalen meer, het aanbod wordt beperkter, en fabrikanten zien hun winstmarges toenemen.

Supermarkten ondervinden al geruime tijd de belemmeringen van niet-vrij inkopen binnen de interne markt, wat leidt tot onnodig hoge prijzen voor consumenten en in sommige gevallen zelfs tot het ontbreken van producten in de schappen.

Probleem moet Europees worden opgelost

Het CBL benadrukt dat een Europese aanpak cruciaal is. Het rapport dient als een solide vertrekpunt en het CBL dringt erop aan om op Europees niveau maatregelen te nemen om TLB's uit te bannen en een volledig functionerende interne markt te realiseren. De voorgestelde tweeledige oplossing omvat een Business-to-Business (B2B) Geoblocking Verordening en verplicht 'EU-proof' etiketten, die de handel binnen de EU vergemakkelijken.

De oproep van het CBL aan de Nederlandse overheid om zich in te zetten voor Europese wetgeving tegen geoblocking en harmonisatie van etiketteringseisen wordt kracht bijgezet door de dringende oproep aan de Europese Commissie en het Europees Parlement om een verbod op TLB's op te nemen in de verkiezingsprogramma's van het komende jaar. Hiermee hoopt Marc Jansen, directeur van het CBL, na dertig jaar de Europese interne markt weer tot een geheel te maken.

Lees de bijbehorende rapporten:

‘Territoriale leveringsbeperkingen’ van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
‘Study on territorial supply constraints in the EU retail sector’ door de Europese Commissie
Position paper ‘Territoriale leveringsbeperkingen’ van het CBL

Cbl.nl

Bron: CBL