Bodembacterie maakt eiwitten van kooldioxide
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Bodembacterie maakt eiwitten van kooldioxide

  • 27 december 2022

De bodembacterie Cupriavidus necator kan groeien op een mengsel van kooldioxide, zuurstof en waterstof is zo aan te passen dat hij nuttige stoffen produceert, zoals aminozuren, melkeiwitten of de bouwstenen voor geneesmiddelen. RUG biochemicus Sandy Schmidt wil deze bacterie voeden met de afvalgassen van fabrieken, zodat ze kooldioxide gaan omzetten in waardevolle moleculen.

Door aan de stofwisseling van de bacterie te sleutelen is het mogelijk om hem bepaalde stoffen in grotere hoeveelheden te laten produceren. Schmidt werkt inmiddels een jaar of twee aan deze projecten en ze verwacht de komende twee tot drie jaar de eerste tastbare resultaten te zien. Dan moeten er stammen zijn die grote hoeveelheden produceren van de gewenste producten. De volgende stap is dan om de bacterie te kweken op industriële schaal, en dat kan nog eens vijf jaar duren. Behalve het opschalen is er nog een probleem: een mengsel van zuurstof en waterstof heet ook wel “knalgas”, het is nogal explosief.

Afvalgassen

Als alles goed gaat zouden er bioreactoren kunnen komen te staan naast staalfabrieken zoals Tata Steel of chemische industrie, zoals BASF. De afvalgassen van deze fabrieken bevatten ook zwavel of zware metalen, maar de bacterie is behoorlijk ongevoelig voor deze vervuilende stoffen. Ze hoeven dus niet eerst gezuiverd te worden voor gebruik. Er zit wel een bijzonder nadeel aan de superbacterie: hij stinkt ontzettend. 

Verder lijkt Cupriavidus necator toch vooral een kip met gouden eieren. Behalve aminozuren en eiwitten kan hij ook bouwstenen voor geneesmiddelen maken, en stoffen die worden gelabeld met de koolstof-13 isotoop voor bij medische diagnostiek en MRI scans.

Rug.nl

Beeld: PopTika/Shutterstock.com

Bron: Universiteit Groningen