Antibacteriële verpakking minder effectief bij vetter vlees
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Antibacteriële verpakking minder effectief bij vetter vlees

  • 12 maart 2020

Onderzoekers van Food Quality and Design ontdekten dat de werking van antibacteriële verpakkingen onder andere afhangt van het vetgehalte in het vlees. De verpakking is effectiever bij mager gehakt dan normaal gehakt.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Li Wang en haar collega’s. Er werd een proefverpakkingsmateriaal van PLA met carvacrol gemaakt: carvacrol is een stof die van nature onder andere voorkomt in oliën van oregano en tijm, de stof remt bacteriegroei. Matthijs Dekker, co-promotor van Wang: “Vanwege de angst die er tegenwoordig bij sommige consumenten is voor kunstmatige stoffen was het voor ons belangrijk om een materiaal te ontwerpen op basis van een natuurlijk antibacterieel middel.”

De stof carvacrol komt geleidelijk uit de verpakking vrij en in het product terecht. Het is belangrijk dat de concentratie in het product constant hoog genoeg is zodat bacteriën geen kans krijgen.

Langer houdbaar

De verpakking is getest op gewoon gehakt, met 12 procent vet en mager gehakt, met 5 procent vet. Dit werd opgeslagen bij een temperatuur van 5, 20 of 30 graden Celsius. Bij 30 graden, en in mindere mate ook bij 20 graden, komt er in korte tijd veel carvacrol vrij. Dit voorkomt dat het gehakt bederft als er een keer een koeling niet werkt. Het gewone gehakt was gemiddeld anderhalve dag langer houdbaar in 5 graden Celsius, dan een verpakking zonder carvacrol. Het magere gehakt was tweeëneenhalve dag langer houdbaar.

Optimale verpakking

De studie toont aan dat verschillende soorten voedsel ook verschillende typen verpakkingen nodig hebben. Dekker: “Met deze kennis kunnen we verpakkingen ontwerpen die geoptimaliseerd zijn voor het type voedsel.” Wang gaat verder aan de slag met de invloed van structuur van het voedsel op antibacteriële werkzaamheid. Uiteindelijk zal het onderzoek leiden tot een wiskundig model waarmee de werking van de antibacteriële verpakkingen voor verschillende producten en condities kan worden voorspeld.

Bron: © Wageningen Universiteit