Alternatieven plastic soms slechter voor milieu
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Alternatieven plastic soms slechter voor milieu

  • 13 januari 2020

Deskundigen zeggen dat alternatieven voor plastic soms nog erger het milieu kunnen belasten dan plastic zelf. Gebruik ervan zou onder andere leiden tot hogere CO2-uitstoot.

De Britse Circular Taskforce sprak met supermarkten en merken over hun beleid en constateerde dat het plasticprobleem wordt vervangen door nieuwe vormen van vervuiling. De auteurs van het Plastic Promises rapport geven zelfs aan dat in sommige gevallen het overstappen van plastic op andere materialen leidt tot een grotere CO2-voetafdruk. Bijvoorbeeld: Papieren tassen hebben een hogere CO2-uitstoot dan plastic tassen en het vervoer van glazen flessen leidt door hun gewicht tot hoger brandstofverbruik.

Concurrentie

Bedrijven ontwikkelen vaak hun eigen plasticbeleid, met de bedoeling er voordeel uit te halen ten opzichte van de concurrentie. Dat kan het milieuprobleem uiteindelijk erger maken, volgens het onderzoek.

Overheidssturing

Adam Read, directeur van SUEZ Recycling and Recovery in Groot-Brittanië, geeft aan dat overheidssturing heel belangrijk is: “Kortetermijnbeslissingen kunnen leiden tot langetermijnproblemen voor de circulaire economie. Verandering moet gestuurd en gepland worden als we streven naar een volledig gesloten systeem voor recyclage, en belangrijker nog, hergebruik,” aldus Adam Read.

Milieuorganisatie The Green Alliance zegt dat het publiek zich terecht zorgen maakt over plasticvervuiling, echter wil de organisatie niet dat diezelfde mensen over een paar jaar woedend zijn over nieuwe milieuproblemen die door alternatieven worden veroorzaakt. De kern van het probleem moet aangepakt, en dat is de wegwerpmaatschappij.

Download de publicatie hier

Bron: © Duurzaam Ondernemen