De prijzen van de Nederlandse voedingsindustrie hebben in 2022 recordniveaus bereikt. In totaal stegen de afzetprijzen als gevolg van hoge energieprijzen, schaarse grondstoffen en de Oekraïne-oorlog met 20,5 procent. Zowel op de binnenlandse (+21,7 procent) als de buitenlandse markt (+19,3 procent) stegen de voedingsprijzen flink. Vergeleken met januari 2022 stegen de voedingsprijzen in januari 2023 met 17,4 procent, terwijl in januari vorig jaar de voedingsprijzen al met 14,7 procent waren gestegen. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-data door onze redactie.
De prijzen van de meelindustrie stegen vorig jaar gemiddeld met 31 procent. In de tweede helft van 2022 zijn de meelprijzen steeds verder opgelopen. In november werd een topstijging van 42 procent gemeten. Op de binnenlandse markt (+36 procent) stegen de meelprijzen vorig jaar aanzienlijk harder dan op de exportmarkt (+27 procent).
Spijsoliën en vetten werden vorig jaar ook aanzienlijk duurder: gemiddeld gingen de afzetprijzen met 29 procent omhoog. Echter hier zaten de pieken vooral in de eerste helft van het jaar, terwijl de prijsstijgingen in de tweede helft fors terugliepen. In december werd de laagste prijsstijging van het jaar gemeten (+18 procent), in juni de hoogste (+37,4 procent).
Binnen de voedingsindustrie zijn de afzetprijzen van de broodindustrie vorig jaar het minst gestegen. Gemiddeld gingen de afzetprijzen van brood met 8,7 procent omhoog. Naar verhouding laag waren de prijsstijgingen in de eerste helft van 2022 (bodem prijsstijging in januari: +4,3 procent) en hoog in de tweede helft van het jaar (top prijsstijging in december: +13,7 procent). De groente- en fruitverwerkende industrie (+15,6 procent), de visverwerkende industrie (+16,6 procent) en de zuivelindustrie (+17,8 procent) bleven ook onder de gemiddelde prijsstijging van de voedingsindustrie vorig jaar.
De prijzen van de voedingsindustrie zijn in januari 2023 met 17,4 procent gestegen. De daling in de prijsstijgingen van de spijsoliën- en vettenindustrie zette in januari verder door (+11,7 procent). Belangrijke prijsstijgers in januari waren de groente- en fruitverwerkende industrie (+26,9 procent), de slachterijen en vleeswarenindustrie (+24,4 procent) en de visverwerkende industrie (+24,3 procent).
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023