De afzetprijzen van de voedingsindustrie zijn in augustus dit jaar in vergelijking met augustus vorig jaar met 9,3 procent naar recordhoogte gestegen. Onder meer de aanhoudend hoge prijsstijgingen in de spijsoliën- en vettenindustrie zijn verantwoordelijk voor het recordniveau. Tevens stegen de prijzen op de binnenlandse markt harder dan de prijzen die in augustus aan buitenlandse afnemers werden berekend. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.
Drie van de negen door het CBS onderscheiden branches in de voedingsindustrie kwamen in augustus uit boven de gemiddelde prijsstijging van 9,3 procent in de voedingsindustrie. Het meest stegen de afzetprijzen in de spijsoliën- en vettenindustrie (+30,4 procent). Daarna volgen de slachterijen en vleeswarenindustrie en de diervoederindustrie. In beide branches stegen de afzetprijzen in augustus met 15,0 procent. Onder gemiddeld stegen de afzetprijzen in de zuivelindustrie (+5,2 procent), terwijl de prijzen in de groente- en fruit verwerkende industrie (+1,3 procent), de brood- en deegwarenindustrie (+1,2 procent) en de visverwerkende industrie (+0,2 procent) nauwelijks van hun plek kwamen.
In nagenoeg alle branches van de voedingsindustrie zaten de prijzen binnenland in augustus meer in de lift dan de prijzen die aan buitenlandse afnemers werden berekend. De uitzondering was de groente- en fruit verwerkende industrie waar de binnenlandse prijzen in augustus met 0,6 procent stegen en de exportprijzen met 1,8 procent. Branches waar het verschil in stijgingstempo tussen binnenland en buitenland in augustus groot was, zijn de slachterijen en vleeswarenindustrie (prijsstijging binnenland +19,1 procent versus buitenland +11,9 procent) en de visverwerkende industrie (afzetprijs binnenland +4,9, buitenland -0,6 procent). De gemiddelde prijsgroei binnenland in de voedingsindustrie was in augustus +12,0 procent, buitenlandse afnemers moesten voor producten van de voedingsindustrie 6,9 procent meer betalen.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2021