De gemiddelde groei van de afzetprijzen in de totale industrie bedroeg in november 20,9 procent. In de aardolie-industrie stegen de afzetprijzen met maar liefst 92,7 procent en in zowel de chemische – als de basismetaalindustrie met ruim 45 procent. De stijging van de afzetprijzen in de voedingsindustrie (+10,9 procent) bleef duidelijk onder de gemiddelde prijsstijging in de industrie. In de farmaceutische industrie (+0,8 procent) maakten de afzetprijzen in november een pas op de plaats. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.
De afzetprijzen van de Nederlandse voedingsindustrie zijn in november vorig jaar in vergelijking met november 2020 met 10,9 procent gestegen. In oktober jl. stegen de afzetprijzen van de voedingsindustrie ook al met dubbele cijfers (+10,6 procent). Stijgingen met dubbele cijfers zijn in de laatste tien jaar niet eerder vertoond. Zowel in het binnen- als in het buitenland stegen de afzetprijzen van de Nederlandse voedingsindustrie in november flink. Vooral de afzetprijzen op de binnenlandse markt zaten in de lift (+13,3 procent). Met toenames van boven de 25 procent waren slachterijen en de spijsoliënindustrie binnen de voedingsindustrie koploper prijsstijging in november. De stijging van de afzetprijzen van de totale industrie kwam in november bijna twee keer zo hoog uit als die van de voedingsindustrie.
Met uitzondering van de cacao- en chocoladewerk industrie (-0,2 procent) gingen in november in alle branches van de voedingsindustrie de afzetprijzen omhoog. De grootste toename werd gemeten bij de spijsoliën- en vettenindustrie (+27,0 procent) en de slachterijen, geen pluimvee (+25,4 procent). Pluimveeslachterijen volgden met een prijsstijging van 15,3 procent. Het minst stegen de afzetprijzen in de brood- en deegwarenindustrie (+0,4 procent), de groente- en fruit verwerkende industrie (+1,1 procent), de visverwerkende industrie (+3,9 procent) en de vleesverwerkende industrie (+5,2 procent).
De afzetprijzen van de Nederlandse voedingsindustrie stegen in het binnenland (+13,3 procent) duidelijk harder dan in het buitenland (+8,7 procent). Het grootst was het verschil in november bij de slachterijen waar de prijzen voor binnenlandse afnemers met maar liefst 35,3 procent stegen en voor buitenlandse afnemers met “maar” 18,6 procent. In de suikerindustrie daarentegen stegen de november-afzetprijzen in het buitenland (+8,7 procent) meer dan in het binnenland (+3,3 procent).
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022