De foodsector staat komende periode voor veel uitdagingen. Hogere energieprijzen, gestegen grondstofkosten en personeelstekorten hebben grote gevolgen voor de bedrijfsvoering en de toch al dunne marges van foodondernemers. Dat stellen analisten van ABN AMRO.
ABN verwacht dat de gas- en elektriciteitsprijzen na de winter gaan dalen, maar normalisering van de prijzen voorziet de bank pas na 2023. De foodsector wordt relatief hard geraakt door de hogere energieprijzen. Afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in duurzame alternatieven en energiezuinige oplossingen. Toch is het energieverbruik relatief hoog ten opzichte van veel andere sectoren.
De voedingssector heeft ook te maken met hogere inkoopkosten. In oktober steeg de voedselprijsindex met 31 procent ten opzichte van oktober vorig jaar en staat nu op het hoogste punt sinds juli 2011. Hogere kunstmestprijzen, arbeidstekorten in verschillende westerse landen, veranderlijke weersomstandigheden en hoge transportkosten allemaal factoren die de prijzen verder op kunnen drijven. Dit werkt ook door in de afzetprijzen van Nederlandse voedselfabrikanten. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het CBS dat deze in augustus met gemiddeld 8 procent stegen, in lijn met de stijging van de 10 procent die zij meer betaalden voor de inkoop van hun producten.
De vraag is of supermarkten deze hogere inkoopkosten bij de consument in rekening zullen brengen. Marktleider Albert Heijn heeft al aangegeven de prijzen zo lang mogelijk stabiel te willen houden. Volgens marktonderzoeker GFK merken consumenten vooralsnog niet veel van de prijsstijgingen die het productieproces van voedsel duurder maken. De prijzen die Nederlanders voor voedsel betalen zijn volgens het CBS niet gestegen.
De sector kampt bovendien met een arbeidstekort. In het derde kwartaal van dit jaar gaf bijna een vijfde van de voedselproducenten aan dit als een belemmering in de bedrijfsvoering te ervaren. Voor de voedingsmiddelenindustrie geldt dat er met name een tekort is aan technisch opgeleid personeel.
Bron: ABN AMRO