Sinds 12 maart is de samenleving enorm veranderd. Ondernemers moeten improviseren en anderhalve meter afstand houden lijkt het nieuwe normaal te worden. ABN AMRO verwacht dit jaar een krimp van de Nederlandse economie van 3,8 procent in een scenario waarbij de ‘lockdown’ twee maanden duurt en daarna stapsgewijs wordt opgeheven. De vraaguitval van de horeca staat hierbij in schril contrast met de forse toename van producten die verkocht worden via het supermarktkanaal. Voor de sector food gaat ABN AMRO uit van een krimp van 4 procent in 2020.
De foodsector wordt op verschillende manieren geraakt: Vraaguitval in de internationale horeca blijft nog langdurig aanhouden, duizenden foodservicelocaties gaan de crisis waarschijnlijk niet doorstaan. In crisistijd zullen consumenten in de supermarkt vaker grijpen naar basisproducten en minder vaak naar bijvoorbeeld luxe en gemak. De wereldwijde lockdown-maatregelen bepalen de beschikbaarheid, kwaliteit en prijs van ingrediënten. Landen zullen meer nadruk leggen op het zelf kunnen voorzien in hun voedselbehoefte.
De gevolgen van het coronavirus zijn groot voor afzet en aanvoer. Bedrijven die leveren aan de (internationale) foodservice zien hun omzet met soms meer dan 90 procent dalen. Veel bedrijven die voornamelijk aan supermarkten leveren, hebben daarentegen een omzetstijging die met de huidige personeelsbezetting nauwelijks is bij te houden.
In het algemeen zijn nog voldoende producten en ingrediënten beschikbaar. Maar het virus verstoort de wereldwijde logistiek in aanleverketens en kan disruptie veroorzaken in de teelt en aanvoer van bijvoorbeeld koffie, exotische fruitsoorten of kruiden. Het belang van geografische spreiding van toeleveranciers neemt toe. Het vergt tevens overleg met afnemers om hogere prijzen door te rekenen in ruil voor een hogere leveringszekerheid. Het in kaart brengen van alternatieve leveranciers en de daarmee samenhangende additionele kosten is de komende periode extra belangrijk. Dit kan ook het moment zijn om over te stappen op meer circulaire grondstoffen of lokale leveranciers, zodat de afhankelijkheid van bepaalde buitenlandse ingrediënten wordt verminderd.
Bron: © ABN AMRO