7 belangrijke zaken van het EU-VK akkoord
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

7 belangrijke zaken van het EU-VK akkoord

  • 05 januari 2021

Kerstavond was het zover: het akkoord voor een nieuw partnerschap tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) werd bekend gemaakt. ‘De deal’ is inmiddels voor iedereen in te zien. Een deal van 1.246 bladzijden is een flinke pil. Daarom heeft het Brexitloket de 7 zaken die je absoluut moet weten uitgelegd.

Douane

Ook met dit akkoord keert de Douane terug. Houd er dus rekening mee dat je vanaf 1 januari met de Douane te maken krijgt als je producten wil importeren of exporteren. Ga niet onvoorbereid op pad. 

Geen quota en tarieven op handel

Om voor de tarieven- en quotavrijstelling in aanmerking te komen, moet je aantonen dat jouw goederen voldoen aan de voorwaarden van ‘oorsprongsregels’. De oorsprongsregels in het akkoord zijn vastgelegd op basis van ‘bilaterale cumulatie’. Dat betekent dat materialen uit zowel de EU als het VK mogen worden meegeteld om de drempels voor tarief- en quotavrije markttoegang te behalen. In de oorsprongsregels is per product(groep) ook opgenomen wat er maximaal aan materialen uit andere landen buiten de EU mag worden gebruikt.

Douanecontroles

In het verdrag staat dat als partijen voldoen aan bepaalde eisen, ze de status van ‘Authorised Economic Operator’ (AEO) kunnen krijgen. Dat houdt in dat ze gebruik kunnen maken van een vereenvoudigde douaneprocedure als het om controles voor veiligheid gaat. Ook is hierbij afgesproken dat de EU en het VK elkaars AEO-vergunning erkennen.

Producten van dierlijke of plantaardige oorsprong

Als je goederen van dierlijke of plantaardige oorsprong uit het VK importeert, moeten ze voldoen aan de eisen van de EU, de ‘sanitaire en fytosanitaire eisen’. Andersom moeten deze producten aan de eisen van het VK voldoen als je ze naar het VK exporteert. Dat betekent dat je rekening moet houden met de exportcertificering en importcontroles.

Industriële producten

In de deal zijn afspraken gemaakt over technische handelsbelemmeringen ‘technical barriers to trade’ (TBT) en het versoepelen van procedures rondom productveiligheid en marktconformiteit. Echter is er geen wederzijdse erkenning van certificaten voor industriële producten. Dat betekent dat producten waarvoor een certificaat verplicht is alleen binnen de EU in handel gebracht mogen worden met een certificaat dat is afgegeven door een ‘EU-notified body’. Een certificaat dat is uitgegeven door een in het VK gevestigde notified body is niet geldig. Wanneer producten al een certificaat van een Britse notified body hebben dat is afgegeven vóór 1 januari 2021, kan een notified body uit de EU dit meewegen bij de beoordeling van een aanvraag voor een geldig EU-certificaat.

Openbare aanbestedingen

In het akkoord staan procedures om voorspelbare en transparante aanbestedingen te garanderen. Deze afspraken zijn een aanvulling op de afspraken die in de Government Procurement Agreement (GPA) van de World Trade Organization staan en gelden voor dezelfde sectoren.

Dienstverlening

In veel gevallen mag je nog steeds diensten verlenen in of diensten afnemen uit het VK. Wel zijn er specifieke regels voor onder andere bezorgdiensten, telecommunicatie, financiële diensten, internationale transportdiensten en juridische diensten. Daarnaast is er afgesproken om samen te werken aan redelijke en transparante roaming-tarieven.

Brexitloket.nl

Bron: Brexitloket