Bij 2 op 3 Belgische voedingsbedrijven gingen de afgelopen maanden de financiële knipperlichten aan en 4 op de 10 bedrijven dreigt zelfs kopje onder te gaan bij een nieuwe economische klap. Dit zijn de zorgwekkende conclusies uit een studie naar de schokbestendigheid die Fevia door Graydon liet uitvoeren.
Met de schokbestendigheidsscore berekent Graydon in welke mate een onderneming één of meerdere schokken kan opvangen. Voor de drank- en voedingssector blijkt dat 87% van ondernemingen voor de COVID-crisis zeer gezond was. Vandaag zijn 66% van de Belgische voedingsbedrijven onvoldoende schokbestendig. Voor 40% van de ondernemingen is de situatie heel ongunstig.
Uit de studie blijkt duidelijk dat voedingsbedrijven de negatieve gevolgen van de COVID-crisis nog niet volledig verteerd hadden. Intussen zijn zowat alle kostenposten verder gestegen tot ongekende hoogtes. De vergelijking voor de periode van januari tot augustus 2022 met dezelfde periodes in 2021 en 2020 - waarin de bedrijven al met tekorten en fikse prijsverhogingen werden geconfronteerd - toont aan dat de situatie onhoudbaar dreigt te worden voor veel voedingsbedrijven.
Uit een bevraging bij de leden van Fevia blijkt dat amper de helft de voedingsbedrijven in 2022 een prijsverhoging kreeg bij supermarkten. In de meeste gevallen was die minder dan de helft van de gestegen kosten. De leden van Fevia zijn dan ook bezorgd over de flinterdunne marges die over blijven om te investeren en innoveren. Voor velen van hen is het zelfs een pure kwestie van overleven. Daarnaast wacht de voedingsbedrijven in januari 2023 nog een loonindexering van meer dan 10%. Die dreigt Belgische voedingsbedrijven minder competitief te maken aangezien de loonstijgingen in de buurlanden veel lager liggen.
Fevia’s voorzitter Anthony Botelberge roept beleidsmakers en ketenpartners op om nu te handelen zodat de getroffen bedrijven geen kopje onder gaan. Fevia werkte de afgelopen weken concrete voorstellen uit die het met de regering(en) deelde.
Bekijk de voorstellen op fevia.be
Bron: Fevia