25% biologisch voedsel in Nederland ‘niet realistisch’
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

25% biologisch voedsel in Nederland ‘niet realistisch’

  • 07 april 2021

In 2030 moet het areaal biologische landbouwgrond zijn gegroeid van 8,5 procent nu naar 25 procent, stelt de Europese Commissie in een uitwerking van de Farm to Fork-strategie van Eurocommissaris Frans Timmermans. De EU wil meer aanbod van biologisch eten in scholen en overheidsgebouwen, meer geld voor boeren die willen overschakelen en meer reclame voor biologisch eten. Ook wil de EU een btw-verlaging op biologische producten en ‘biocheques’ uitdelen aan mensen met lage inkomens.

Vraag

In Nederland wordt maar op 3,7 procent van de grond biologisch geteeld. Wijnand Sukkel, agro-ecologisch onderzoeker bij WUR: “Wat goed is aan het plan dat ze niet alleen het aanbod aan biologisch willen vergroten, maar ook de vraag. Ruim twintig jaar geleden stimuleerde de Nederlandse overheid boeren om om te schakelen naar biologisch, zonder de vraag te stimuleren. Dat leidde tot overaanbod en lage prijzen voor biologische boeren.”

Om de vraag naar biologisch te stimuleren, moet het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch fors worden verminderd, denkt Sukkel: “Voor veel biologische producten is de kostprijs voor de boer minimaal 30 procent hoger dan voor gangbare landbouw. Alleen een btw-verlaging is dan niet genoeg. Ik denk dat we de boeren ook moeten belonen voor ecosysteemdiensten die bijvoorbeeld biodiversiteit stimuleren.” Sukkel vindt 25 procent biologische landbouw in Nederland in 2030 niet realistisch.

Export

Nederland is een landbouw-exportland waardoor we ook goed moeten kijken of en hoe de vraag naar ecologisch in andere EU-landen toeneemt door deze regeling. In Duitsland ziet men een duidelijke groei van ’eat local’, waarbij lokale biologische producten in de lift zitten, ondanks het feit dat ze veel duurder zijn dan gangbare. Van die vraag profiteren Nederlandse producenten niet.

Sukkel denkt dat de EU zich bij de verduurzaming van de landbouw niet exclusief op biologische landbouw moet richten. “Ik denk dat we in meer brede zin de transitie naar duurzamere vormen van landbouw moeten bevorderen. Landbouw met een hoge biodiversiteit, een hoge weerbaarheid tegen klimaatverandering, ziekten en plagen en die geen uitputting van onze productiemiddelen veroorzaakt. Biologische landbouw heeft dan weliswaar een streepje voor, maar moet ook nog stappen maken.”

resource-online.nl

Bron: Wageningen Resource