20 jaar onderzoek naar microplastics laat blijvende impact zien
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

20 jaar onderzoek naar microplastics laat blijvende impact zien

  • 23 september 2024

Na twee decennia onderzoek naar microplastics is duidelijk geworden hoe groot de impact van deze deeltjes is op het milieu en mogelijk ook op de mens. Wetenschappers roepen daarom op tot internationale samenwerking om de groeiende vervuiling door plastic afval en microplastics wereldwijd aan te pakken. Nationale wetgeving is hiervoor niet voldoende; wereldwijde afspraken zijn nodig. De United Nations’ Plastic Pollution Treaty biedt een kans om tot concrete maatregelen te komen.

Microplastics zijn inmiddels overal te vinden: in ons voedsel, drinkwater en zelfs in ons lichaam. Ze zijn aanwezig in meer dan 1.300 soorten in verschillende ecosystemen, zowel op land als in het water. De schadelijke effecten op dieren in het wild zijn inmiddels uitgebreid gedocumenteerd. Daarnaast groeit het bewijs dat ook het menselijk lichaam niet wordt gespaard. Volgens professor Richard Thompson van de Universiteit van Plymouth, is vervuiling door microplastics blijvend. Eenmaal aanwezig in een omgeving, zijn ze bijna onmogelijk te verwijderen.

Verbeterde methoden voor risicoanalyse

Om de ecologische risico’s van microplastics beter in kaart te brengen, heeft de groep van professor Bart Koelmans van Wageningen University & Research nieuwe rekenmethoden ontwikkeld. Deze helpen om vast te stellen welke soorten in een ecosysteem worden beïnvloed door microplastics en in welke mate. Deze tools kunnen beleidsmakers ondersteunen bij het ontwikkelen van oplossingen voor dit groeiende probleem.

Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research