10 jaar Fraude in de Nederlandse Roodvleesketen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

10 jaar fraude in de Nederlandse roodvleesketen

  • 16 juli 2024

De productie en handel in roodvlees in Nederland is omvangrijk en internationaal, wat toezicht en opsporing complex maakt en fraude mogelijk maakt. Fraude kan voedselveiligheids-, diergezondheids- en dierenwelzijnsnormen schaden, vooral door het beïnvloeden van de traceerbaarheid. Onduidelijke herkomst verhoogt het risico op onveilig vlees in de voedselketen, aldus de NVWA na 10 jaar onderzoek.

Fraudevormen

Fraude verhoogt de economische waarde van vlees of verhult het illegale karakter. Er zijn verschillende fraudevormen, zoals het witwassen van illegaal vlees en het onjuist toekennen van eigenschappen aan vlees (food enhancement). Illegaal vlees, zoals vlees van illegale slacht of ongeschikte dierlijke bijproducten, wordt soms geschikt gemaakt voor consumptie.

Risico's door Dienstverleners

Koel- en vrieshuizen en dierenartsen spelen een cruciale rol in het voorkomen of faciliteren van fraude. Commerciële en maatschappelijke belangen moeten verantwoord worden afgewogen. Illegale praktijken bij levende dieren schaden diergezondheid en welzijn. Denk aan fraude in handel en gebruik van diergeneesmiddelen. Illegaal antibioticagebruik verhoogt het risico op resistentie en bedreigt de volksgezondheid. Fraude bij het verzamelen en vervoeren van dieren, zoals het vervoeren van niet-transportwaardige dieren, en bij het slachtproces, zoals illegaal ritueel slachten, schaadt diergezondheid en welzijn. Vervalsing van paardenpaspoorten of gezondheidscertificaten kan leiden tot onveilig vlees in de voedselketen.

Belang van Traceerbaarheid

Traceerbaarheid is cruciaal voor voedselveiligheid. Onduidelijke herkomst kan voedselveiligheidsrisico's vormen en terugroepacties bemoeilijken. 

Meer informatie is te vinden in het 'Frauderapport roodvlees - Een analyse op basis van ruim 10 jaar opsporingsonderzoek in de roodvleesketen'.

Hierin zijn diverse cases uitgewerkt:

  • Fraude met bezit en gebruik antibiotica
  • illegale afvoer van kalveren vanaf een verzamelcentrum
  • Vervalste paardenpaspoorten
  • Illegaal slachten en verhandelen van vlees volledig buiten toezicht
  • Verkoop vlees via Facebook
  • Omkatten van bedorven vlees en verhandelen voor humane consumptie
  • Sulfiet in vlees
  • Omkatten van paardenvlees naar rundvlees
  • Herkomstfraude varkensvlees ten behoeve van export naar Rusland

Bron: NVWA

Bron: NVWA