Een kwart van de wereldbevolking kampt met ijzertekorten, maar uit onderzoek van promovendus Tomer First (Food Quality and Design) blijkt dat insecten mogelijk een deel van de oplossing bieden. Door ze te laten groeien op ijzerrijke substraten, kan de ijzerconcentratie in hun lichaam aanzienlijk toenemen. De zwarte soldatenvlieg liet zelfs een verdrievoudiging zien. Dit biedt potentie voor zowel menselijke consumptie als diervoeding, mits vervolgonderzoek bevestigt dat het ijzer goed opneembaar is.
First onderzocht wat extra ijzer in het voer doet met twee insectensoorten: de gele meeltor en de zwarte soldatenvlieg. De meeltor bleek kwetsbaar voor ijzertoxiciteit en een deel van de insecten ging dood. De zwarte soldatenvlieg daarentegen toonde geen enkele gevoeligheid. “Die gaf helemaal niks om de hoge concentraties ijzer in zijn dieet en groeide als normaal,” aldus First. Zelfs bij een twintigvoudige verhoging van ijzer bleef de overlevingskans stabiel.
Bij de analyse van de volgroeide larven zag First dat de meeltor slechts een kleine toename in ijzer liet zien. “Bij de meeltor is er een kleine toename in ijzer bij een meer ijzerrijk dieet. Maar omdat de larven zo kwetsbaar waren, zien we daar eigenlijk weinig toekomst in,” legt hij uit. De zwarte soldatenvlieg presteerde beter: de ijzerconcentratie verhoogde met zo’n 300 procent en het calciumgehalte steeg met 20 procent. “Die zwarte soldatenvlieg is enorm sterk qua overleving én de ijzerconcentratie verhoogde met zo’n driehonderd procent.”
First benadrukt dat vervolgonderzoek cruciaal is om vast te stellen hoe oplosbaar het ijzer uit deze insecten is. “We onderzoeken nu hoe oplosbaar het ijzer in deze ijzer-verrijkte insecten is. Wij mensen hebben juist een zo oplosbaar mogelijk stofje nodig om het in onze darmen te kunnen opnemen. Toch zou het cool zijn om een insect bij je ontbijt te nemen in plaats van een ijzersupplement.”
Bron: Wageningen Resource