Door alle aandacht die er in 2020 is voor de coronacrisis, verdwijnt de Brexit naar de achtergrond. Toch is het van wezenlijk belang om je daarop voor te bereiden, juist nu. De overgangsfase eindigt al op 31 december 2020, een keiharde datum. Zeker nu de economie weer voorzichtig opstart, is het zaak om naar de toekomst te kijken.
Door Brexit kunnen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk mogelijk geen gebruik meer maken van EU-handelsverdragen. Het is belangrijk dat alle partijen in de versketen zich bewust zijn van de gevolgen die Brexit kan hebben voor hun bedrijf, zelfs als u met toeleveranciers werkt. Breng mogelijke risico’s zo snel mogelijk in kaart, om Brexitproblemen te voorkomen. Want als na de overgangsperiode ergens een knelpunt ontstaat in de keten van verse producten, kan dit gevolgen hebben voor alle betrokken partijen.
Brexit leidt tot nieuwe grenzen en dus hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles, die vergelijkbaar zijn met landen van buiten de Europese Unie. Dit kan gevolgen hebben voor onder meer importvergunningen, facturen, belastingen, dataverwerking en -opslag, arbeidscontracten en licenties.
Na de overgangsperiode gaan er andere douaneregels gelden voor dit gebied. Dan moet u aangifte doen als u goederen uit het VK invoert of vervoert binnen de Unie. Of als u goederen uitvoert naar het VK. U kunt te maken krijgen met (langere) wachttijden bij de grens. Houd daar rekening mee bij just-in-time-delivery en bij de export van bederfelijke waar.
De mogelijkheden voor markttoegang van uw Britse concurrenten verslechteren. Hun toegang tot EU-landen verslechtert. Het wordt voor Britse concurrenten lastiger om actief te zijn op de Europese markt. Ook kunnen uw Britse concurrenten straks misschien geen gebruik maken van de eerder genoemde verbeterde toegang die EU-handelsverdragen nu aan EU-bedrijven geven, zoals de handelsverdragen met Zuid-Korea of Canada.
Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar het kan ook leiden tot extra activiteiten van andere Nederlandse of Europese concurrenten, nu zij minder gemakkelijk zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Houd daar rekening mee.
Ga na of u uw concurrentiepositie op deze markten wilt en kunt versterken.
https://www.brexitloket.nl/onderwerpen/concurrentie--markt
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/brexit-stand-van-zaken
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2020