Rabobank ziet optimisme maar ook onzekerheid in de varkenshouderij. De toegenomen vraag naar varkensvlees zorgt voor oplopende prijzen, ook al neemt het aantal uitbraken van de Afrikaanse varkenspest nog steeds toe. Wat voor onzekerheid zorgt.
Het is nauwelijks in te schatten wat de totale afname van de varkensvleesproductie in China is. De Rabobank verwacht dat de productie in China in 2019 tussen de 25% en 35% zal dalen ten opzichte van 2018.
Op dit moment is China niet in staat om de varkensstapel weer op te bouwen. Varkensbedrijven die getroffen zijn worden zelfs maar beperkt financieel gecompenseerd. Het zal dan ook meerdere jaren duren voordat China weer een zelfsvoorzieningsniveau haalt van 95% zoals in 2018.
Als de huidige marktverwachtingen in de praktijk ook werkelijkheid worden, dan zal dat zorgen voor een positieve liquiditeitsontwikkeling. Net als in 2016 en 2017 zal met name de zeugenhouderij hiervan profiteren door de bovengemiddelde prijs van biggen. Oorzaak hiervan is dat de beschikbare productieruimte voor vleesvarkens sneller groter zal worden dan dat de productie van biggen kan toenemen.
Wereldwijd zullen bedrijven met een lagere kostprijs meer profiteren en zich sterker ontwikkelen. Dit zal in de toekomst dan ook leiden tot een ander evenwicht met grotere verschillen binnen de EU. Na herstel van de productie in China zal bij de verschillende continenten het niveau van zelfvoorziening zijn gestegen waardoor de export vanuit de EU onder druk komt te staan.
De huidige prijsopleving zal maar voor een beperkt aantal bedrijven aanleiding zijn om de strategie te wijzigen. De vraag is immers of het perspectief en de omgeving structureel wijzigt.
Meer informatie op de site van de Rabobank
Bron: © Rabobank