Tetra Pak en Veolia gaan samenwerken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Tetra Pak en Veolia gaan samenwerken

  • 20 november 2018

Tetra Pak heeft de krachten gebundeld met het wereldwijde resource management bedrijf Veolia in een baanbrekend partnerschap dat het mogelijk maakt om alle componenten van gebruikte drankkartons die binnen de Europese Unie worden ingezameld tegen 2025 te recyclen.

Het gemiddelde karton bestaat voor ongeveer 75% uit karton, 20% uit plastic en 5% uit aluminiumfolie. Maar terwijl de vezels die tijdens de recycling worden teruggewonnen een gezonde markt hebben wanneer ze worden omgezet in papierpulp van hoge kwaliteit voor gebruik in zowel industriële als consumentenproducten, geldt dit niet voor het teruggewonnen polymeer en aluminium (PolyAl) mengsel.

In het kader van de nieuwe samenwerking wordt het gewonnen PolyAl op speciale faciliteiten verwerkt en omgezet in grondstoffen voor toepassingen binnen de kunststofindustrie. Op deze manier zal de totale waarde van gebruikte drankkartons naar verwachting verdubbelen, waardoor de waardeketen voor inzameling en recycling efficiënter en levensvatbaarder wordt.

De samenwerking tussen Tetra Pak en Veolia begint in de EU en breidt zich uit naar meer markten over de hele wereld.

Lisa Ryden, Recycling Director van Tetra Pak: "Alle materialen uit drankkartons kunnen volledig worden gerecycled tot iets nieuws en nuttigs. Onze benadering van recycling houdt in dat we met veel partners in de waardeketen samenwerken, omdat een keten slechts zo sterk is als de zwakste schakel. De uitdaging in de EU is het realiseren van schaalvoordelen en het omzetten van PolyAl in hoogwaardige secundaire materialen.

"Met deze samenwerking combineren we onze respectieve expertisegebieden om duurzame oplossingen voor PolyAl-recycling te vinden".

Laurent Auguste, Senior EVP Development, Innovation & Markets, Veolia: "Dit partnerschap verenigt onze expertise op het gebied van resource management en de expertise van Tetra Pak op het gebied van verpakkingsmateriaal. We zullen een milieuvriendelijke en economisch duurzame oplossing ontwikkelen voor het recyclen van PolyAl, eerst in de EU en vervolgens in Azië, om de inzameling, technologie en processen te verbeteren. We zijn er trots op dat we samen met Tetra Pak aan deze reis kunnen beginnen om de recycling van drankenkarton te ondersteunen en te laten groeien. Bij Veolia werken we er elke dag aan om van afval een waardevolle hulpbron te maken en ontwikkelen we voortdurend innovatieve oplossingen en investeren we in technologieën, als onderdeel van onze bredere betrokkenheid bij het circulaire leven".

Bron: © Pixabay