Suiker, zout en verzadigd vet 2018
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Suiker, zout en verzadigd vet 2018

  • 15 april 2019

De Nederlandse overheid wil steeds meer dat consumenten gemakkelijk voor gezonde producten kunnen kiezen. Daarom wordt er gestimuleerd om afspraken te maken over de maximale hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. Het aantal producten dat in 2018 aan deze afspraken voldeed is wisselend. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM waarbij gegevens uit de Levensmiddelendatabank gebruikt werden.

De afspraken over het gebruik van deze voedingsmiddelen worden benoemd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Echter wil de overheid producten nóg gezonder maken, door wellicht voor meer producten afspraken te maken of de huidige afspraken strenger te maken.

Niet alles kan gecontroleerd worden

Vleeswarenfabrikanten gebruikten in 2018 bij 85% van hun producten de maximale hoeveelheid zout of minder. De afspraken werden ook bij 58% van de vleesconserven nagekomen. Daarnaast hielden de fabrikanten zich ook aan de afspraken bij 68% van de soepen en bouillons en 71% van de sauzen. In 94% van de vleeswaren en 72% van de cakes met margarine zat de maximale hoeveelheid verzadigd vet of minder. De informatie kan echter schommelen omdat het bij sommige producten over de toegevoegde suikers gaat, terwijl er alleen informatie beschikbaar is over het totale suikergehalte van het product.

Nieuwe werkwijze

RIVM ontwikkelde in 2018 een nieuwe manier van werken om de productsamenstelling te volgen. Hierbij worden gegevens gebruikt uit de Levensmiddelendatabank. Hiervoor worden productgegevens aangeleverd door supermarkten en fabrikanten. Er zijn op deze manier veel meer gegevens beschikbaar over de product. De nieuwe werkwijze zal de komende jaren worden gebruikt om de productsamenstelling te volgen.

Bekijk hier het volledige rapport.

Bron: © RIVM