Rechter veegt vloer aan met Varken in Nood
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Rechter veegt vloer aan met Varken in Nood

  • 31 januari 2019

De grote hoeveelheid informatie die stichting Vlees.nl online heeft staan is nergens oneerlijk of misleidend. Dat is het kraakheldere oordeel van de Haagse rechtbank in een procedure die was aangespannen door actiegroep Varken in Nood. Tientallen pagina's en tekstuele passages zijn tegen het licht gehouden en hebben de juridische toets der kritiek glansrijk doorstaan.

De Haagse rechtbank heeft zich onderwerp voor onderwerp, passage voor passage gebogen over bestreden informatie op www.vlees.nl waar de klagers zich niet in kunnen vinden. Het betrof met name de onderwerpen over dierenwelzijn, het slachtproces, verdoving, de varkenshouderij, diergezondheid, dierziekte-preventie, antibiotica, salmonella, natuurlijk gedrag, ingrepen, transport, diervoer, duurzaamheid, welzijn & milieu, het internationaal perspectief e.a.

De ondubbelzinnige lijn in het oordeel van de Haagse rechtbank is, dat de informatie op Vlees.nl door de bezoeker prima in de context kan worden gelezen en begrepen. Het is duidelijk wat er staat en van wie het komt. De gemiddelde consument kan de informatie goed wegen en mag in staat worden geacht zo nodig elders zijn licht op te doen, voor zover hij daar al niet door Vlees.nl op wordt gewezen. Teksten zijn neutraal geformuleerd en informatief en zijn nergens oneerlijk of misleidend.

Het is een flinke steun in de rug, dat de rechter ons zo ondubbelzinnig in het gelijk heeft gesteld, stelt Dé van de Riet van Vlees.nl. 'Je moet er toch niet aan denken dat we hier onder de censuur van radicale groepen zouden komen te staan. Zo fundamenteel is deze zaak. Iedereen heeft recht op z'n eigen meningen, ook als deze in het geval van Varken in Nood niet altijd even steekhoudend zijn. Maar hier heeft de rechter een stevige streep getrokken waar dit soort kleine, maar nogal uitgesproken groepen denken hun opvattingen aan anderen te kunnen opleggen.'

Stichting Vlees.nl benadrukt zich gesterkt te voelen in het kunnen, willen en moeten verstrekken van gedegen informatie over vlees en de productie daarvan. Ontwikkelingen rond vlees staan ook niet bepaald stil. Van de Riet: 'We houden ons altijd aanbevolen voor verdere verbetering, voor aanvullingen, voor nieuwe inzichten en zijn altijd bereid tot dialoog, zolang dat maar gebeurt binnen een normaal maatschappelijk verkeer.'

Bron: © Vlees.nl