Opmars diervriendelijke pluimveeconcepten stopt
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Opmars diervrien­delijke pluimvee­con­cepten stopt

  • 09 juli 2018

De opmars van traag groeiende kuikens in de pluimveesector lijkt ondanks draagvlak bij pluimveehouders tot stilstand te zijn gekomen, door hogere kosten, constateert ABN AMRO in haar nieuwste rapport 'Ruimte voor kip'. In de afgelopen jaren is het aanbod van pluimveevlees, mede door de 'plofkipcampagne' in Nederland sterk veranderd. Op dit moment is een derde van de vleeskuikens in Nederland van een traag groeiend ras. Samen bevolken traag groeiende kuikens ongeveer de helft van het staloppervlak in Nederland. In supermarkten is vrijwel alleen nog vers pluimveevlees van deze diervriendelijke concepten te koop: volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel bestond in 2017 nog slechts 6 procent uit regulier pluimveevlees. Doordat prijs in veel andere afzetmarkten nog steeds als leidend wordt gezien, terwijl de kosten voor pluimveehouders 25 tot 40 procent hoger liggen dan bij reguliere productie, komt de opmars van diervriendelijke concepten echter tot stilstand. Zo zagen sommige pluimveehouders zich volgens ABN AMRO genoodzaakt terug te schakelen naar intensievere vormen van productie.

Concepten leiden tot lager aanbod kuikens en verkrappen aanvoer naar slachterijen

In het algemeen zijn vleeskuikenhouders positief over het werken met diervriendelijke concepten, blijkt uit een steekproef van ABN AMRO. Het komt de gezondheid van dieren ten goede en het gebruik van antibiotica is lager. De opmars van deze concepten toont aan dat slachterijen en vleeskuikenhouders open staan voor verandering als de markt hierom vraagt. In tegenstelling tot de algemene trend in de landbouw is het aantal pluimveebedrijven door de concepten sinds 2013 gestegen, terwijl het gemiddeld aantal dieren per bedrijf afnam. In combinatie met trage groei heeft dit geleid tot een lager aanbod van vleeskuikens, waardoor slachterijen nog sterker afhankelijk zijn van aanvoer uit Duitsland en België. Slachters betalen hierdoor een hogere inkoopprijs, waardoor rendementen onder druk komen te staan. Bovendien verhoogt een trage groei niet alleen de diergezondheid, het leidt ook tot een grotere milieu-impact per kilogram vlees. Door een minder efficiënte groei van de kuikens is de CO2-uitstoot hoger.

Ruimte voor groei voor reguliere kuikens met 'plus'

ABN AMRO verwacht dat de markt voor traag groeiend conceptvlees zich slechts langzaam verder ontwikkelt. Wel is er ruimte voor meer regulier vlees "met een plus" in de markt voor foodservice en industriële verwerking. Ook bij deze bedrijven neemt de aandacht voor milieu en dierenwelzijn toe. Reguliere concepten met een plus werken met reguliere kuikens in combinatie met bijvoorbeeld daglicht, GGO-vrije voeders, geen antibioticagebruik en/of een hogere diergezondheid. "Deze concepten combineren extra dierwelzijn met een hoge efficiency waardoor de meerkosten beperkt zijn en de CO2-impact geringer. Sinds het akkoord van Parijs is de aandacht voor CO2-uitstoot verder toegenomen en dat heeft gevolgen voor de maatschappelijke visie op de consumptie van voedsel", zegt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN AMRO. "Tegen deze achtergrond mag worden verwacht dat het belang van milieu zwaarder gaat wegen in de ontwikkeling van vleesconcepten. Ook in de rest van Europa kunnen dergelijke concepten de positie van de Nederlandse kip daarom versterken."

Het hele rapport is hier te downloaden.

Bron: © ABN AMRO