In 2020 wordt de mondiale markt voor dierlijke eiwitten geconfronteerd met een onzekere wereld, maar er zijn nog steeds kansen te vinden. De Afrikaanse varkenspest domineert de vooruitzichten, die in 2019 tot ongekende veranderingen hebben geleid. Handelsconflicten en duurzaamheid zijn andere belangrijke uitdagingen in het mondiale dierproteïnecomplex. Maar er zijn ook kansen in de wereldwijde markt voor dierlijke eiwitten, zoals herstel van AVP, het winnen van duurzaamheid en investeringen om de handelsstromen in stand te houden.
De Afrikaanse varkenspest (AVP) overstijgt de vooruitzichten voor 2020 - net als in 2019 - en zal de totale groei afremmen en de onzekerheid in alle markten doen afnemen.
De aquacultuur en de pluimveesector zullen in 2020 een leidende rol spelen in de groei van de productie, met een stabiele rundvleesproductie en een afname van in het wild gevangen vis en schaal- en schelpdieren. Al deze veranderingen zijn gering in vergelijking met de daling van de productie van varkensvlees.
Naast de impact van AVP zorgen veel handelsconflicten en -problemen voor onzekerheid over dierlijke eiwitten in de wereld, waarbij de handelsoorlog tussen de VS en China de meest duidelijke - maar niet de enige - handelsonzekerheid is.
Duurzaamheid is op dit moment iets minder prominent aanwezig dan bovenstaande kwesties. In de ogen van de Rabobank is het echter net zo belangrijk, omdat het de groei van de productie en consumptie van dierlijke eiwitten in de jaren twintig van de vorige eeuw zal bepalen.
Ondanks deze onzekerheden zijn er ook kansen in de wereldwijde productie en consumptie van dierlijke eiwitten:
> Het meest voor de hand liggende gebied van kansen is het herstel van AVP, dat naar de mening van de bank zich zal uitstrekken tot in 2020.
> Winnen op duurzaamheid is een andere mogelijkheid, die kan worden bereikt door de toeleveringsketen te benutten en de signalen van de markt voor te zijn.
> Investeren om de lopende handelsstromen veilig te stellen kan ook een kans zijn, aangezien dit de onzekerheid kan verminderen en een continue markttoegang kan waarborgen.
Dit zijn onze kernpunten voor de belangrijkste mondiale dierproteïneproducerende gebieden:
Noord-Amerika
De Rabobank verwacht dat de productie voor alle soorten in 2020 zal stijgen - onder leiding van varkensvlees, gevolgd door gevogelte en ten slotte rundvlees. Terwijl de binnenlandse consumptie zal toenemen, zal de export moeten aantrekken om deze productiegroei te beheersen.
Europa
De pluimvee- en varkensvleesproductie zal stijgen, waarbij de groei van de varkensvleesproductie wordt gestimuleerd door exportmogelijkheden. De rundvleesproductie zal naar verwachting echter dalen als gevolg van de zachte consumptie.
China
AVP domineert de vooruitzichten, met een verdere daling van de varkensvleesproductie in 2020. De productie van alle andere soorten zal toenemen, gezien het tekort aan varkensvlees en de hoge prijzen.
Brazilië
In 2020 wordt voor alle soorten een productiegroei verwacht. Exportmogelijkheden zijn hier de belangrijkste drijfveer, maar ook de binnenlandse vraag neemt toe.
Zuidoost-Azië
Verwacht wordt dat AVP zich in 2020 verder zal verspreiden, met alle gevolgen van dien voor de varkensvleesproductie. Mede als reactie hierop zal de pluimveeproductie in 2020 weer sterk stijgen. De rundvleesproductie blijft daarentegen vlak, maar de import neemt toe.
Australië & Nieuw-Zeeland
Door de krappe veestapel in Australië zal de rundvleesproductie en de schapenvleesproductie in 2020 stabiel blijven en zullen de prijzen voor beide sectoren vast blijven. Wij verwachten dat de Nieuw-Zeelandse rundvlees- en schapenvleesproductie zal stijgen, met gunstige prijsniveaus.
Bron: © Rabobank