Nieuw EU-netwerk: agROBOfood
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuw EU-netwerk: agROBOfood

  • 11 juli 2019

Vanaf juni 2019 wordt door agROBOfood, een EU-project van 16 miljoen euro, het Europese ecosysteem voor het effectief toepassen van roboticatechnieken binnen de Europese agrifoodsector gebouwd. agROBOfood zal het digitale transformatieproces versnellen en heeft tot doel de efficiëntie en concurrentiepositie van de Europese agrifoodsector te verbeteren.

Boeren staan vanwege de toenemende vraag naar meer en beter voedsel met gebruik van minder middelen, een lagere ecologische voetafdruk en de veranderende eisen van de consument voor een enorme uitdaging. agROBOfood streeft naar een optimale terugkeer van EU-investeringen in agrifoodrobotica, waarbij Europa het voortouw neemt in de productie van duurzaam, veilig en adequaat voedsel. 

Innovatie-experimenten

De kern van het project bestaat uit innovatie-experimenten die worden georganiseerd en gecontroleerd door de Digital Innovation Hubs. De eerste experimenten worden uitgevoerd in 7 ‘Regionale Clusters’. Hierin worden robotica-innovaties in agrifood aangetoond die dupliceerbaar zijn en Europabreed kunnen worden toegepast. 

Voorbeelden

Om mensen te beschermen tegen een werkomgeving met temperaturen onder nul wordt in het kader van het agROBOfood-project een demonstratierobot gebouwd: een ‘gemengde palletiser’ die in een vriescel kan worden ingezet. Een andere demorobot laat zien hoe fruit geautomatiseerd, op tijd en met minder mankracht kan worden geoogst. Dit leidt tot lagere productie- en grondstofkosten en biedt tegelijkertijd een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. Een derde demonstrator wordt ontwikkeld voor de komkommerteelt, die de rijpheid van komkommers kan beoordelen en in een broeikas vruchten kan plukken & verwerken. Ook laten we een drone zien die wijngaarden kan controleren. Er zullen nog veel meer voorbeelden worden getoond, zowel door het consortium en door bedrijven die in de Open Calls financiering kunnen aanvragen. Deze innovatie-experimenten worden ondersteund door de Digital Innovation Hubs en aangesloten experts.

Digital Innovation Hubs 

Met de oprichting van een duurzaam netwerk van Digital Innovation Hubs vormt agROBOfood de schakel tussen de robotica en de landbouw, tussen R&D en het bedrijfsleven. Als gevolg hiervan wordt het huidige ecosysteem geconsolideerd, uitgebreid en versterkt. Digital Innovation Hubs ondersteunen bedrijven bij digitalisering door technische, menselijke en financiële aspecten met elkaar te verbinden.

agROBOfood gaat nauw samenwerken met de bredere Europese roboticagemeenschap en heeft als doel de synergie met soortgelijke robotica-initiatieven te waarborgen. Dit zal leiden tot een maximale terugkeer van Europese investeringen, waaronder privaat kapitaal, in de digitale transformatie van de agrifoodsector.

Partners

Het agROBOfood-netwerk bestaat al uit 49 digitale innovatiehubs (Digital Innovation Hubs) en 12 competentiecentra en zal tijdens het project verder worden uitgebreid. Het projectconsortium dat deze groei aanwakkert bestaat uit 3 partners, onder leiding van Wageningen University & Research. 

Beeld: ©koya979/Shutterstock.com

Bron: © WUR