ArtEZ Hogeschool voor de kunsten organiseert op 30 november a.s., in Arnhem in Musis, de conferentie ‘Food Friction’. Er is een enorme opgave om de snelle veranderingen in voedselproductie het hoofd te bieden. Met een keur aan onderzoekers uit de kunsten, design en wetenschap worden de voedselthema’s belicht vanuit de optiek van art & design research. Er worden confrontaties en verkenningen aangegaan met ondernemers, studenten, onderzoekers, bedrijfsleven en politieke vertegenwoordigers.
In een wereld vol onrust, systemen die falen en oude zekerheden die verdwijnen, kunnen kunstenaars en ontwerpers een betekenisvolle rol spelen in het aandragen van nieuwe perspectieven en zo meehelpen bij het creëren van een leefbare wereld. Bodemdaling, extreme droogte, overbemesting, verspilling, plasticsoep, voedselverspilling, het kappen van het regenwoud en obesitas zijn enkele voedsel gerelateerde thema’s.
De kracht van kunstenaars is het autonome denken. Daardoor kan de kunstenaar kritisch zijn op wat er is en creatief in wat er kan. De kunstenaar maakt de verbinding tussen ‘the actual mind’ en ‘the possible world’. Dat maakt de combinatie van denken vanuit kunst, wetenschap, bedrijfsleven en politiek zo interessant tijdens Food Friction. Het congres laat vele voorbeelden zien van dit kritische en creatieve denkproces en probeert bezoekers te laten zien, voelen en ervaren wat de kracht is van deze processen.
Er zullen resultaten van speculatief onderzoek worden gepresenteerd en samen met toonaangevende wetenschappers, food designers en bio artists zoals Mati Guixé en Angelo Vermeulen, worden bestaande paden onderzocht en grenzen verlegd.
Vier keynote speakers, onder wie Louise Fresco (bestuursvoorzitter Wageningen Universiteit & Research) en Nishant Shah (dean ArtEZ Graduate School), geven in de ochtend een inkijk in de wereld van voeding, voedsel en de ontwikkeling ervan. In de middag zijn er themasessies met lezingen, presentaties en debatten met de volgende vijf thema’s:
- Food & Fiction; hoe kunnen manieren worden gevonden om duidelijke beelden en verhalen te maken, waardoor consumenten echte keuzes kunnen maken?
- Food & Agriculture; hoe kan er beter voedsel worden geproduceerd, zonder afval? Zijn er nieuwe bronnen in water en land? Of zijn nieuwe bedrijfsmodellen een oplossing?
- Food & Technology; wat kunnen wetenschap en technologie betekenen voor een wereld die zich gesteld ziet voor grote uitdagingen met betrekking tot voedselproductie en –consumptie?
- Food & Culture; de voedselidentiteit is verschoven van eenvoudige principes van beschikbaarheid naar merken, overtuiging, identiteit. Welke invloed kan mode hierop hebben?
Food & Behaviour; het geconsumeerde voedsel is niet hetzelfde als wat men verstandig vindt om te eten. Gedrag is slechts gedeeltelijk rationeel.
Katja Gruijters zal als curator vorm geven aan dit congres. Katja is in 1998 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Na een loopbaan in de levensmiddelenindustrie, bij verschillende bedrijven, richtte ze in 2001 Studio Katja Gruijters op. Inmiddels 19 jaar werkzaam binnen het vakgebied, heeft ze de meest uiteenlopende projecten gerealiseerd. Daarnaast geeft Katja onderwijs aan diverse academies in binnen- en buitenland. Waaronder ook bij Product Design van ArtEZ (het vak food design). Haar boek ‘Food Design, Exploring the future of Food’ kwam vorig jaar uit.
Tickets, inclusief Food Friction lunch, zijn verkrijgbaar via de website: www.foodfriction.artez.nl en kosten 50,- per persoon. (15,- voor studenten). We raden aan niet te lang te wachten met het reserveren van een plek, want 2 van de vijf middagsessies zijn al uitverkocht.
Bron: © ArtEZ Hogeschool