HAK: duurzamere lokale teelt mét compensatie voor teler
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

HAK: duurzamere lokale teelt mét compensatie voor teler

  • 20 mei 2020

Ondanks alle commotie vanuit het LTO rondom het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof de afgelopen week, volhardt groentefabrikant HAK om voor 2021 al haar vers verwerkte groenten en peulvruchten van Nederlandse bodem On the way to PlanetProof gecertificeerd te krijgen. Ook blijft het haar telers die zo investeren in duurzame teelt extra belonen. Na in oktober 2019 de eerste On the way to PlanetProof rode kool geoogst te hebben, was nu de spinazie aan de beurt die de komende weken in glazen potten zal worden geweckt.

Overigens was deze duurzamere geteelde spinazieoogst door de relatief droge aprilmaand geen vanzelfsprekendheid. Volgens Adri den Dekker, Directeur Inkoop, Landbouw & Duurzaamheid van HAK, is de kwaliteit van deze eerste On the way to PlanetProof spinazie echter uitstekend. Ook herhaalt hij zijn pleidooi dat telers beloond moeten worden als zij investeren in duurzame teelt en dat die extra compensatie door de hele keten gedragen moet worden: “We laten nu met deze tweede oogst van On the way to PlanetProof groenten zien dat het echt mogelijk is om telers te waarderen voor hun duurzaamheidsinspanningen. Evenals bij onze rode kool die we in oktober 2019 oogstten, bespreken we de extra compensatie vooraf met de telers.”

Deze extra compensatie varieert echter per gewas. HAK betaalt in dit geval de teeltorganisatie van de On the way to PlanetProof spinazie een meerprijs van 30%, waaronder een afgesproken compensatie aan de telers voor de extra kosten die zij maken om volgens het keurmerk On the way to PlanetProof te telen. “Die compensatie dekt o.a. de extra kosten die ze maken voor de audits die worden uitgevoerd door een onafhankelijke instantie. Daarnaast moeten de telers voldoen aan een reeks van bovenwettelijke eisen die eveneens extra kosten met zich meebrengen. Zo moet de bodem in een goede conditie zijn en wordt er maximaal gebruik gemaakt van groene gewasbeschermingsmiddelen”, zo legt Den Dekker uit.

Betere beloning telers loont

In oktober 2019 pleitte HAK niet alleen dat telers beloond zouden moeten worden voor de extra kosten die zij maken op het gebied van deze duurzame On the way to PlanetProof teelt, maar voegde zelf ook de daad bij het woord. Daarmee wil het bedrijf zoveel mogelijk telers enthousiast maken voor deze duurzame teeltmethode. Den Dekker: “We menen dan ook dat alle schakels in de handelsketen moeten meebetalen aan de betrokken meerkosten. Alleen dan kunnen we in de toekomst kwalitatief hoogstaand voedsel uit Nederland blijven halen.”

www.hak.nl

Bron: © HAK