Europese Commissie : bereid je voor op de brexit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Europese Commissie : bereid je voor op de brexit

  • 05 september 2019

Acht weken voordat het Verenigd Koninkrijk zich op 31 oktober 2019 uit de Europese Unie terugtrekt, herhaalt de Commissie in haar zesde mededeling over de voorbereidingen voor de brexit haar oproep tot alle belanghebbenden in de EU27 om zich op een scenario zonder akkoord voor te bereiden. Gezien de aanhoudende onzekerheid die in het VK heerst ten aanzien van de ratificatie van het in november 2018 met de Britse regering overeengekomen terugtrekkingsakkoord alsook de algehele binnenlandse politieke situatie, is een scenario waarin er op 1 november 2019 geen akkoord is bereikt, nog steeds een reële doch onwenselijke uitkomst. 

Checklist

Tegen deze achtergrond heeft de Europese Commissie een gedetailleerde checklist gepubliceerd die bedrijven die handel drijven met het VK moet helpen de laatste voorbereidingen te treffen. Om de ontregeling van het handelsverkeer zoveel mogelijk te beperken, dienen alle partijen die betrokken zijn bij de toeleveringsketens met het VK – ongeacht waar zij zijn gevestigd – te weten wat zij zelf moeten doen en welke formaliteiten in het grensoverschrijdende handelsverkeer moeten worden vervuld. Deze mededeling bouwt voort op eerdere mededelingen en op de honderd kennisgevingen aan belanghebbenden over zeer uiteenlopende sectoren.

Geldigheidsduur van de noodmaatregelen

Daarnaast heeft de Commissie het Europees Parlement en de Raad voorgesteld om gerichte technische aanpassingen aan te brengen waar het gaat om de geldigheidsduur van de noodmaatregelen van de EU op het gebied van vervoer indien er geen akkoord is.

Voorts heeft de Commissie voorgesteld om de eerder voor 2019 genomen noodmaatregelen voor de visserijsector en de potentiële bijdrage van het VK aan de EU-begroting 2020, te kopiëren voor 2020. Deze maatregelen zijn noodzakelijk gezien het besluit om de bij artikel 50 bedoelde termijn te verlengen tot en met 31 oktober 2019.

Solidariteitsfonds

Tot slot heeft de Commissie voorgesteld het Solidariteitsfonds van de EU en het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering ter beschikking te stellen voor steun aan ondernemingen, werknemers en lidstaten die het zwaarst door een no-deal zouden worden getroffen. Deze voorstellen moeten door het Europees Parlement en de Raad worden goedgekeurd.

Eigen verantwoordelijkheid

De Commissie wijst er nog eens op dat het de verantwoordelijkheid van alle belanghebbenden is om op alle uitkomsten voorbereid te zijn. Aangezien een scenario zonder akkoord nog steeds tot de mogelijkheden behoort, raadt de Commissie alle belanghebbenden ten zeerste aan om de extra tijd van de verlenging van de termijn van artikel 50 te benutten om zich ervan te vergewissen dat zij al het nodige hebben gedaan om zich op de terugtrekking van het VK voor te bereiden.

Meer informatie: Europese Commissie.

Bron: Europese Commissie