Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Eiwit van verwerkte lucht, het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch geeft de Finse ingenieur Pasi Vainikka aan dat dit mogelijk is. Samen met vijf gelijkgestemde techneuten richtte hij Solar Foods op. Het eiwit wordt gemaakt van uit in water gevangen en verwerkte lucht. Solar Foods noemt dit eiwit, Solein, ‘het duurzaamste voedsel ter wereld’. Naast het feit dat er geen landbouwgrond nodig is, wordt het eiwit gemaakt van CO2, wat de oorzaak is van klimaatverandering.
Het verwerkingsproces van het eiwit is vergelijkbaar met het natuurlijke proces van bierbrouwen. Er worden levende microben in een vloeistof gebracht en deze worden gevoed met kooldioxide die door de electrolyse van water wordt ontleed. Deze microben maken eiwitten aan, die worden gedroogd om een soort melkpoeder te maken. Volgens Solar Foods bevat dit poeder alle essentiële aminozuren, 5-10% vet, 20-25% koolhydraten en vitamine B.
Het poeder zou in een enorme hoeveelheid producten kunnen worden bijgemengd, onder andere door middel van 3D-printing. Men claimt dat Solein honderd keer duurzamer is dan plantaardige vleesalternatieven. Er is namelijk geen land of water voor nodig. Voor de productie van 1 kilo poeder zou men maar tien liter water nodig hebben. Een kilo soja kost bijvoorbeeld 2500 liter. Het is nog niet duidelijk hoeveel energie er nodig is om de CO2 te kunnen gebruiken. De bedoeling is dat Solein vanaf 2021 beschikbaar komt op de markt. Volgens het bedrijf is de productie volledig schaalbaar en het poeder zou dan ook beschikbaar komen in eindeloze hoeveelheden.
Bron: © Foodlog
Vakblad Voedingsindustrie is een project van b2b Communications BV
© COPYRIGHT 2024 VOEDINGSINDUSTRIE | ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Powered by Wallbrink Crossmedia © 2024
Een abonnement kost € 80,- exclusief 9% BTW per jaar.
Wij werken conform de privacywetgeving. Na uw aanmelding ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Pas nadat u deze link heeft aangeklikt bent u geregistreerd als ontvanger van de nieuwsbrief. Vindt u de mail niet in uw inbox, kijk dan ook bij ongewenste e-mail.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec