Eiwit van verwerkte lucht
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Eiwit van verwerkte lucht

  • 22 juli 2019

Eiwit van verwerkte lucht, het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch geeft de Finse ingenieur Pasi Vainikka aan dat dit mogelijk is. Samen met vijf gelijkgestemde techneuten richtte hij Solar Foods op. Het eiwit wordt gemaakt van uit in water gevangen en verwerkte lucht. Solar Foods noemt dit eiwit, Solein, ‘het duurzaamste voedsel ter wereld’. Naast het feit dat er geen landbouwgrond nodig is, wordt het eiwit gemaakt van CO2, wat de oorzaak is van klimaatverandering.

Het proces

Het verwerkingsproces van het eiwit is vergelijkbaar met het natuurlijke proces van bierbrouwen. Er worden levende microben in een vloeistof gebracht en deze worden gevoed met kooldioxide die door de electrolyse van water wordt ontleed. Deze microben maken eiwitten aan, die worden gedroogd om een soort melkpoeder te maken. Volgens Solar Foods bevat dit poeder alle essentiële aminozuren, 5-10% vet, 20-25% koolhydraten en vitamine B.

Het poeder zou in een enorme hoeveelheid producten kunnen worden bijgemengd, onder andere door middel van 3D-printing. Men claimt dat Solein honderd keer duurzamer is dan plantaardige vleesalternatieven. Er is namelijk geen land of water voor nodig. Voor de productie van 1 kilo poeder zou men maar tien liter water nodig hebben. Een kilo soja kost bijvoorbeeld 2500 liter. Het is nog niet duidelijk hoeveel energie er nodig is om de CO2 te kunnen gebruiken. De bedoeling is dat Solein vanaf 2021 beschikbaar komt op de markt. Volgens het bedrijf is de productie volledig schaalbaar en het poeder zou dan ook beschikbaar komen in eindeloze hoeveelheden.

Bron: © Foodlog