Een vijfde van de economie ligt stil in april en mei
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Een vijfde van de economie ligt stil in april en mei

  • 09 april 2020

Door de uitbraak van het coronavirus ligt momenteel ongeveer een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stil. Hoe langer de coronaproblematiek duurt, hoe groter het deel van de economie dat wordt getroffen.

In ING’s basisscenario waarin het virus snel onder controle komt duurt het zeker tot eind 2020 voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van hun ‘normale niveau’. Daarbij schatten we dat het dieptepunt qua economische activiteit in april en mei ligt. De economie krimpt in 2020 met circa 6 tot 8% ten opzichte van vorig jaar. Sommige gevolgen, zoals een sterke stijging van de werkloosheid, zullen zich later manifesteren. In een alternatief scenario waarin het virus in de herfst terugkomt duurt het zeker tot eind 2021 voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van het niveau van voor de coronacrisis.

Circa een vijfde van de economie staat nu stil

Het zijn nu nog vooral de horeca, detailhandel-non-food en de uitzendbranche die getroffen worden door een enorme beperking van de productie. Naar schatting ligt momenteel een vijfde van de economie stil. Het is te vroeg om een exacte cijfermatige economische verwachting te geven van het effect het covid-19 virus op de Nederlandse economie. Dat de impact negatief en groot is staat echter buiten kijf.

Hoe gaat dit verder? Basisscenario en variant

In deze snel veranderende wereld met een nieuw virus en snel opvolgende beleidsmaatregelen in binnen- en buitenland is de onzekerheid rondom economische ramingen uitzonderlijk groot. Het ING Economisch Bureau heeft daarom vier internationale economische scenario’s gepubliceerd met de economische ontwikkelingen op hoofdlijnen voor de komende anderhalf jaar, in plaats van één gedetailleerde raming. Deze scenario’s geven een indicatie voor een redelijk gunstige ontwikkeling, een zeer zware crisis als ook twee middenwegen. De twee ‘middenweg’ scenario’s, die we het meest waarschijnlijk achten, diepen we hier verder uit voor de Nederlandse economie. Het gaat daarbij om ons basisscenario waarbij maatregelen richting de zomer langzaam worden afgebouwd en het economische dieptepunt in de maanden april en mei valt. Het andere middenwegscenario is een variant hierop, waarbij in de herfst het virus weer terugkeert. We bespreken hieronder beide scenario’s Nederland.

Lees verder op de site van ING

Bron: © ING