COV werkt samen met China rond AVP
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

COV werkt samen met China rond AVP

  • 26 februari 2019

De COV heeft met zusterorganisatie CMA bepaalde afspraken gemaakt om varkensvlees te kunnen blijven exporteren bij een onverhoopte uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. Er is daarnaast ingezet op regionalisatie bij de bestrijding van een eventuele uitbraak onder wilde varkens om handelsbelemmeringen waar mogelijk te voorkomen.

Jos Goebbels: “‘Het is cruciaal voor de Nederlandse varkensvleesketen dat we de goede contacten hebben en onderhouden en ook in het dossier Afrikaanse varkenspest samenwerken met onze Chinese partners. Inhoudelijk van groot belang zijn de uitwisseling van informatie, de bestrijding van het virus en het ontwikkelen van een vaccin. China is buiten de EU onze grootste markt en hebben we nodig voor onze duurzame productie én veilige afzet.”

Doel is het voorkomen dat een uitbraak van de AVP leidt tot directe beperkingen in de handel in varkensvlees en varkensvleesproducten. Ze combineren twee OIE standaarden. Aan de ene kant een regionalisering in de bestrijding, zodat veilige regio’s niet onnodig gedupeerd worden. Aan de andere kant is het zaak om onderscheid te maken tussen (professioneel) gehouden varkens en wilde zwijnen.

Bron: © COV