Aanpak bacteriën pluimveesector succesvol
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Aanpak bacteriën pluimvee­sector succesvol

  • 24 december 2018

De aanpak op het gebied van Campylobacter en Salmonella in de pluimveesector in Nederland is succesvol. Zo luidt de conclusie van de Nederlandse vereniging voor de pluimveeverwerkende industrie; Nepluvi. Het aantal menselijke ziektegevallen is sterk dalend als het gaat om Campylobacter, ondanks dit de afgelopen jaren op Europees niveau stabiel is gebleven. Daarnaast blijkt uit rapportages van het EFSA en RIVM dat het aantal menselijke Salmonella besmetting ook klein is in vergelijking met andere bronnen.

Slachterijen in Nederland zijn continue bezig om verdere verbeteringen door te voeren in het slachtproces. Dit doen zij bijvoorbeeld door extra was-stappen toe te voegen in het productieproces. Aangezien Campylobacter ook besmettelijk is via oppervlaktewater of direct contact, is er steeds meer aandacht met als doel deze bacterie te reduceren.

In het rapport van de RIVM ‘Staat van Zoönosen 2017’ wordt vastgesteld dat het aantal Nederlandse ziektegevallen door Campylobacter in 2017 verder is gedaald. Het gaat om een daling van ruim 13% ten opzichte van 2016 en in dat jaar was er ook al een daling van 12,9% ten opzichte van 2015. Binnen Europa echter blijven deze cijfers stabiel, waardoor de daling in Nederland opmerkelijk is.

Bron: © Pixabay