Vitelco combineert Brabantse roots met innovatieve techniek
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Check this out

Vitelco merges heritage with innovative technology

  • 13 May 2024
  • By: Janneke Vermeulen

Bij Vitelco in Den Bosch, kalfsvleesproducent en onderdeel van de PALI Group, worden wekelijks ruim 7.500 kalveren geslacht. Met zulke aantallen, afnemers wereldwijd en de hoge hygiëne- en veiligheidseisen is een betrouwbare vloerenpartner een must. 

Soms doet Hendrik Ruys, directeur van de Ruys Groep, weleens een testje: “Als ik met mensen door een pand loop waar een aantal van onze vloeren liggen, vraag ik: ‘Hoe oud denk je dat deze vloer is? En de vloer in de ruimte hiernaast?’ Vaak schatten ze dan in dat beide vloeren er net een paar jaar inliggen. Terwijl de ene vloer al twintig jaar geleden gelegd is, en de andere pas twee jaar terug.” Betrouwbaarheid en kwaliteit, ook op lange termijn, zijn twee aspecten waarop Ruys zich onderscheidt. Immers: een mooie vloer neerleggen is geen punt, maar zorgen dat de vloer na twintig jaar nog volstaat, is een ander verhaal. Dit jaar bestaat het bedrijf vijftig jaar. Sommige klanten gaan al decennia mee.

Opgericht aan de keukentafel

Eén van de bedrijven waarmee Ruys al jarenlang samenwerkt, is de PALI Group, producent van hoogwaardig varkens-, kalfs-, en geitenvlees. Het bedrijf levert inmiddels aan grote partijen over de hele wereld (waaronder hotelketens, foodservicegiganten, airliners en retailers), maar zal haar Noord-Brabantse roots nooit verloochenen. “We zijn een trots Brabants familiebedrijf, ruim zestig jaar geleden opgericht door de veehandelaren Tiny Paridaans en Bert Liebregts. Vrijwel alle bedrijven onder de PALI Group zijn nog altijd in de provincie gevestigd,” aldus operationeel directeur Paul Meeuwissen. Zo ook Vitelco, gelegen naast de Brabanthallen in Den Bosch. Bij het bedrijf worden wekelijks ruim 7.500 kalveren geslacht. Vanuit zijn kantoor vertelt Paul hoe de PALI Group zich heeft ontwikkeld, welke normen en waarden bij het bedrijf hoog in het vaandel staan en hoe bij Vitelco vooruitstrevende technologie wordt toegepast om de bedrijfsprocessen efficiënt te laten verlopen: “Zo’n drie jaar geleden hebben we hier een moderne snijzaal ingericht. Langs de snijlijnen hangen displays waarop individuele medewerkers zien wat er moet gebeuren met het stuk vlees dat voor ze ligt en welke snit ze moeten toepassen. Onze verkoopafdeling kan orders ingeven die direct zichtbaar zijn op deze schermen. Wij kunnen bovendien realtime meekijken met alle productieprocessen. Via onze balanced score card monitoren we live onder andere de kosten, efficiency en productiviteit. Als het nodig is, sturen we direct bij. Erg handig, maar ook erg nódig in deze uitdagende tijden. Want ook bij ons staat sinds de coronacrisis, energiecrisis en stijgende inflatie de kostprijs flink onder druk.”

Paul Meeuwissen (links) en Hendrik Ruys

Niet alleen het vlees, ook de bijproducten van de kalveren worden bij Vitelco of één van de zusterbedrijven verwaard. Paul: “De bijproducten die niet voor humane consumptie geschikt zijn, gaan naar petfood; de huiden worden verwerkt tot leer voor onder andere leerfabrikanten in Italië, Spanje en Frankrijk; de beenderen en het bloed gaan naar de farmaceutische industrie. Het restmateriaal dat dan nog overblijft, gaat naar biomassa-installaties.”          

Vergrootglas 

Bij veel werkzaamheden bij Vitelco krijgen de vloeren het zwaar te verduren. “Bovendien ligt onze tak van sport natuurlijk onder het vergrootglas bij de NVWA. De hygiëne- en veiligheidseisen zijn enorm strikt. Gelukkig hebben we met Ruys een partij die anticipeert op onze behoeftes.” Nadat Ruys in de jaren ’90 bij Vitelco de vloer voor de originele slachtlijn legde, ontstond een fijne samenwerking met de gehele PALI Group. Het laatste grote project was de Margia Granietvloer voor de snijzaal hier in Den Bosch. Paul: “Hij ligt er perfect in, voldoet aan alle eisen, en is robuust, antislip en tegelijkertijd goed te reinigen.” Hendrik vult aan: “We worden graag in een vroeg stadium bij de bouw- of verbouwplannen betrokken, zodat we advies kunnen geven en tekeningen kunnen maken.” Overigens doet Ruys niet alleen de grote projecten. Hendrik: “We komen ook voor een doorgang of andere kleine klusjes. En steeds vaker niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor renovatieprojecten.”

Voedselfabriek van de toekomst

Op 31 juli aanstaande bestaat Ruys Vloeren vijftig jaar. Reden voor een feestje, inclusief interessant programma voor de gasten. “We blikken samen met genodigden en visionairs vooruit naar de voedselfabriek van de toekomst. Hoe ziet de foodindustrie eruit in 2050? Welke ontwikkelingen kunnen we verwachten op het gebied van technologie, hygiëne en consumentengedrag? Verschillende toonaangevende sprekers nemen ons mee in die thema’s,” aldus Hendrik. Het programma laat eens te meer zien dat Ruys niet alleen leunt op vijftig jaar ervaring, maar zich ook focust op trends en ontwikkelingen die de branche de komende decennia tegemoet kan zien. Een lange termijnvisie is volgens Hendrik sowieso noodzakelijk in deze sector: “Onze downtime is steevast kort. Maar als de bedrijfsprocessen toch moeten worden stilgelegd, dan graag voor een vloer die minimaal twintig jaar goed functioneert. Voor minder doen we het niet.”  

www.paligroup.nl
www.ruysvloeren.nl

Foto's © Bert Jansen Fotopersburo

Source: Vakblad Voedingsindustrie 2024