Zeeuwse veldbonenketen succesvol
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Check this out

Zeeuwse veldbonenketen succesvol

  • 20 July 2021

In Zeeland is vanaf 2016 de eerste gesloten Nederlandse eiwitketen op basis van veldbonen opgezet. De projecten worden dit najaar afgerond. Donderdag 22 juli wordt vast de balans opgemaakt; met een bezoek aan een perceel met veldbonen bij Colijnsplaat en aan de textureringsfabriek van Meatless in Goes.

De voedingsmiddelenindustrie zoekt meer en meer naar duurzamere wegen om smaakvolle voedingsmiddelen te produceren. Daarbij staat de wens om regionaal geteelde plantaardige eiwitten te verwerken tot voedsel hoog op de prioriteitenlijst. CZAV en MFH pulses hebben voor het project diverse rassen veldbonen getest en zowel de teeltmogelijkheden als de verwerkingseigenschappen onderzocht. Veredeling en teeltstudie hebben geleid tot een opbrengst van 8.000 kilo bonen per hectare, goed voor circa 2.500 kilo eiwit.

Meatless textureert het Zeeuwse bonenmeel tot een brokje, dat de basis vormt voor het maken van een reeks plantaardige producten. Schouten Europe onderzocht de marktkansen voor producten op basis van veldbonen en ZLTO liet door het Zeeuwse Foodcurators een mock-up voor een marktconcept ontwerpen. De eerste producten op basis van veldbonen liggen inmiddels in de schappen van supermarkten in Nederland, Engeland en Duitsland.

Lees verder

Source: ©Envato