Introduce freshline safechill
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Check this out

Introduce freshline safechill

  • 10 July 2017

Air Products heeft een nieuwe toepassing aan haar Freshline®-portfolio voor de voedselverwerkende industrie toegevoegd. Freshline® SafeChill™ is een gepatenteerd snelkoelingsproces dat pluimveeverwerkers en retailers een oplossing biedt voor een vergaande beperking van de meest voorkomende bacteriële besmetting in vers gevogelte: campylobacter.

Campylobacter is de meest voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging in de EU. Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) is de bacterie verantwoordelijk voor naar schatting meer dan 190.000 gevallen van voedselvergiftiging per jaar. Recente rapporten* hebben aangetoond dat het aantal besmettingsgevallen in Groot-Brittannië aanzienlijk gedaald is na initiatieven om de aanwezigheid van campylobacter op kippenvlees in supermarkten te beperken.

Uitgebreide tests gevolgd door een volledige, commerciële installatie hebben aangetoond dat het Freshline® SafeChill™-systeem van Air Products uitstekende resultaten kan behalen bij het terugdringen van campylobacter. Deze resultaten zijn geverifiëerd door een onafhankelijk laboratorium. De nieuwe, geautomatiseerde applicatie is ontwikkeld door Air Products, een wereldmarktleider op het gebied van industriële gassen én expert in het invriezen, koelen en verpakken van voedingsmiddelen. Het system maakt gebruik van supergekoelde lucht om de campylobacterbesmetting op vogelkarkassen - na verwijdering van de ingewanden - in te perken.

Het Freshline® SafeChill™-systeem is zeer effectief en kan - afhankelijk van het niveau van de campylobacterbesmetting – stand alone of in combinatie met andere systemen worden gebruikt om de aanwezige besmetting in het gevogelte tot een veilig niveau terug te dringen.

De technologie kan door gevogelteverwerkers eenvoudig geïntegreerd worden in bestaande productielijnen en biedt de nodige flexibiliteit met betrekking tot behandelingsprogramma’s, gebaseerd op de behoeften van het bedrijf en het besmettingsniveau van het gevogelte. De Freshline® SafeChill™ is modulair en kan 24 uur per dag dus ook tijdens drieploegendiensten ingezet worden. Het systeem kan bovendien afgestemd worden op zowel de huidige als de toekomstige snelheid van de productielijnen. De behandeling duurt 30 tot 50 seconden. De kwaliteit van het vlees en de huid van het gevogelte blijven door de behandeling behouden.

Jon Trembley, Cryogenic Technology Manager, zei over het systeem: "De industrie is reeds bekend met verschillende interventiemethodes om het probleem van campylobacter na verwijdering van de ingewanden aan te pakken. Ons nieuwe proces biedt echter veel meer flexibiliteit én zekerheid aan bedrijven die werkzaam zijn in de pluimveeproductiesector. Door gebruik te maken van deze innovatie van Air Products kunnen producenten, retailers en consumenten erop vertrouwen dat deze vorm van besmetting adequaat wordt aangepakt."

www.food.gov.uk

Source: © Air products