Misleidende maaltijden, wat is er gebeurd met volkoren?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Check this out

Deceptive Dinners: What Happened to Whole Grain?

  • 04 October 2023

Stel je voor: na een drukke werkdag loop je naar de supermarkt op zoek naar een kant-en-klare maaltijd. Je verwacht een gezonde keuze te kunnen maken met volkoren granen. Maar, laat je niet misleiden door de verpakking! Volgens een recent onderzoek van de Consumentenbond zit er in maar liefst 95% van deze maaltijden witte pasta, witte noedels, witte rijst of witte couscous.

De bond nam 400 kant-en-klaarmaaltijden onder de loep bij 9 prominente supermarktketens. Slechts in een schamele 21 maaltijden werd een volkoren product gevonden. Sandra Molenaar, de directeur van de Consumentenbond, wijst op een opvallende tegenstrijdigheid. "Dit gaat volledig in tegen de beloften van het Preventieakkoord van 2018 waarin supermarkten toezegden om consumenten steeds meer producten uit de Schijf van Vijf te laten consumeren.”

Wat misschien nog verbazingwekkender is? De wens van de consument. Een peiling onder 7300 leden van de Consumentenbond onthulde dat slechts 5% echt de voorkeur geeft aan maaltijden met witte granen, terwijl 42% de voorkeur geeft aan volkoren varianten.

De kwestie beperkt zich niet alleen tot kant-en-klaarmaaltijden. Zelfs bij het kiezen van een simpel donker stokbrood is de kans groot dat je misgrijpt; slechts 3 van de 11 broden bleken echt volkoren te zijn. En laat je niet voor de gek houden door deegwaren die claimen gezonde groenten toe te voegen. Ze bevatten vaak witte granen als basis, die aanzienlijk minder voedingsstoffen hebben dan hun volkoren tegenhangers.

De conclusie? De Consumentenbond roept nu op tot strengere wettelijke maatregelen voor een gezondere productkeuze. "Het is duidelijk dat zelfregulering niet werkt. Het is tijd voor actie," zegt Molenaar. Dus, de volgende keer dat je een 'gezonde' maaltijd oppakt, is het misschien de moeite waard om twee keer te kijken.

Consumentenbond.nl

Source: Consumentenbond