De afgelopen jaren vestigden zich nieuwe bedrijven in het havengebied van Vlissingen. Met een toename van de afvalwaterstromen tot gevolg. Voor Evides Industriewater reden om de bestaande industriële afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in Sloe uit te breiden. Maar dan wel op een duurzame manier: met anaërobe voorzuivering.
“Sinds 1997 transporteren en zuiveren we hier het afvalwater van zo’n zestig bedrijven”, vertelt Patty Gerhardt-Meilink, Account Manager bij Evides Industriewater. “De laatste jaren zien we steeds meer een verschuiving van chemiebedrijven naar voedingsmiddelenbedrijven en dat betekent dat de samenstelling van afvalwaterstromen verandert. In 2014 vestigde zich een nieuw bedrijf in het havengebied met veel afvalwater. Tegelijkertijd wilde een andere klant haar afvalwater niet meer zelf zuiveren, maar dit uitbesteden aan ons.”
Voldoende reden om uit te breiden dus. Maar die uitbreiding moest wel zo duurzaam mogelijk, doelmatig en kostenefficiënt worden uitgevoerd. Rick Jansen is Process Engineer bij Evides Industriewater en hij werkte mee aan het ontwerp van de uitbreiding van AWZI Sloe. “We hebben gekozen voor anaërobe voorzuivering, waarbij bacteriën onder zuurstofloze condities de vervuiling in het afvalwater omzetten in biogas, wat bestaat uit methaan en CO2. Op deze manier weten we zo’n vijfentachtig procent van de vervuiling uit het water te halen en het gewonnen biogas kunnen we inzetten als energiebron.”
Het afvalwater wordt na de anaërobe voorzuivering in de bestaande AWZI nagezuiverd. Het gewonnen gas wordt verwerkt in een warmtekrachtkoppeling (WKK) die het biogas omzet in warmte en elektriciteit. “Die warmte en elektriciteit gebruiken we voor ons eigen proces”, licht Jansen toe. “Bovendien kunnen we het biogas ook in onze cv-installatie verwerken op het moment dat we meer warmte nodig hebben.”
Er is een automatische temperatuurregeling in de procesautomatisering die bepaalt of er veel of weinig warmtebehoefte is. “De WKK krijgt altijd de voorkeur, maar die levert relatief minder warmte. Dus als de temperatuur in het proces te ver daalt, zal de cv-installatie ingeschakeld worden”, legt Jansen uit. “Het gewonnen biogas wordt ontzwaveld en direct gebruikt als brandstof. Opwaarderen tot aardgaskwaliteit is in dit geval, vanwege de behoefte aan elektriciteit en warmte, niet kostenefficiënt.”
'Evides Industriewater neemt haar eerste anaërobe AWZI in gebruik'
De combinatie-uitbreiding van AWZI en foodproductie op het Zeeuwse industriegebied is een fraai voorbeeld van duurzaam produceren. Door slim in te spelen op de veranderende vraag van de klant én door gebruik te maken van nieuwe ontwikkelingen in de afvalwaterzuivering, kan de uitbreiding van de foodproductie worden gefaciliteerd zonder dat het milieu de prijs betaalt. “We geven invulling aan duurzaamheidsambities van Evides en van onze klanten”, vertelt Gerhardt-Meilink. “We zuiveren het afvalwater doelmatiger en efficiënter en verbreden onze kernactiviteiten op bedrijventerrein Vlissingen, waarbij voor de bedrijven een toekomstbestendige, gebiedsgerichte oplossing voor hun afvalwaterproblematiek gewaarborgd blijft.”
“Dit is een primeur voor Evides”, vervolgt Gerhardt-Meilink. “Dit is onze eerste anaërobe waterzuivering. We laten hiermee als Evides zien dat we duurzaam zuiveren heel serieus nemen.”
“Anaërobe waterzuivering is een uitstekend alternatief voor aërobe zuivering, waarbij relatief veel energie wordt gebruikt”, beaamt Jansen. “Daar staat tegenover dat anaërobe zuivering niet voor elke afvalstroom zonder meer geschikt is. In deze AWZI werkt het bijzonder goed, omdat we te maken hebben met hoog geconcentreerde en makkelijk afbreekbare afvalstromen.”
Naast de winst die wordt geboekt door de productie van het biogas zijn er andere voordelen op gebied van duurzaamheid. “Het slib dat overblijft na de anaërobe zuivering heeft een bepaalde restwaarde, omdat het weer kan worden ingezet bij andere anaërobe zuiveringen”, weet Jansen.
Ook neemt een anaërobe AWZI minder ruimte in beslag dan een aërobe AWZI. “Je hebt minder ruimte nodig, minder materialen: allemaal aspecten die zich vertalen naar een duurzame oplossing”, legt Gerhardt-Meilink uit.
Op de hoogte blijven? Volg Evides Industriewater op LinkedIn.
Source: © Evides