Eindelijk einde aan prijsstijgingen? Lagere voedselprijzen in het verschiet
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Check this out

ABN: Lower food prices in sight

  • 06 July 2023

Je hebt het jezelf ongetwijfeld vaak afgevraagd: Wanneer worden levensmiddelen eindelijk weer betaalbaar? Hoewel een nieuwe prijsoorlog onwaarschijnlijk lijkt, zijn er positieve ontwikkelingen die hoop geven. Na de ongekende prijsstijgingen in de afgelopen periode komen er nu factoren naar voren die wellicht verlichting kunnen brengen in de verhitte situatie van voortdurende prijsverhogingen, aldus ABN AMRO.

Allereerst zijn de inkoopkosten voor levensmiddelenbedrijven aan het dalen. Zuivel is bijvoorbeeld al 21 procent goedkoper dan het hoogtepunt in 2022, terwijl de prijs van plantaardige oliën maar liefst 50 procent lager ligt dan in maart 2022. Bovendien nemen de volumes in supermarkten af, met een daling van de verkoop van vlees met circa 7 procent en zuivel met 4 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Naast deze ontwikkelingen is er ook maatschappelijke onrust. Bedrijven in de voedselketen worden beschuldigd van onevenredige prijsverhogingen, terwijl tegenbewijs en nuanceringen vaak over het hoofd worden gezien. Deze factoren maken het waarschijnlijk dat geleidelijke prijsdalingen in de winkels zullen plaatsvinden, hoewel ze niet meer op het niveau van vroeger zullen liggen.

Ondanks de gestegen cao- en minimumlonen en de structurele impact van klimaatverandering op de prijzen, biedt de huidige situatie perspectief op een verlichting van de consumentenlasten. Het is tijd om voorzichtig optimistisch te zijn over een mogelijke verandering in de voedselprijzen.

Abnamro.nl

Source: ABN AMRO