Als je als mkb’er een zieke werknemer hebt, dan moet je die twee jaar lang loon blijven betalen. De nieuwe maatregelen maken dit makkelijker, duidelijker en goedkoper.
Als werkgever ben je de eerste twee jaar verplicht om de zieke medewerker voor minimaal 70% door te betalen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de werknemer weer snel aan het werk gaat.
Kleine bedrijven vinden dat de verplichtingen rond de loondoorbetaling niet naar verhouding zijn. De meeste mkb’ers hebben een verzuimverzekering, maar nog steeds twijfelt men of alles wel goed geregeld is als een werknemer langdurig ziek is. Ondernemers zien dit als risico, met gevolg dat zij niet snel een vast contract aanbieden aan hun werknemers.
MKB-verzuim-ontzorg-verzekering; Per 1 januari 2020 komt er een speciale verzekering die mkb’ers optimaal ondersteund. Het financiële risico wordt opgevangen en help bij verplichtingen bij ziekte.
450 miljoen voor tegemoetkoming kosten; Per mkb werkgever wordt er 1.100 euro vrijgemaakt dat gebruikt kan worden voor de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering.
Kwaliteitsverbetering medisch advies; Per 1 januari 2021 wordt het advies van de bedrijfsarts leidend voor re-integratie-inspanningen. De overheid investeert 10 miljoen in kwaliteitsverbetering voor dit advies.
Maar transparantie UWV; Voor kleine werkgevers wordt duidelijker waar UWV je op beoordeelt bij re-integratie van je zieke werknemer.
Meer grip op re-integratie; Meer grip als werkgever op het ‘tweede spoor’, de werknemer gaat dan bij een andere werkgever aan de slag. Er komen experimenten die re-integratie bij een andere werkgever makkelijker maken.
Source: © KVK