Robots over een paar jaar niet meer weg te denken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Check this out

Robots over een paar jaar niet meer weg te denken

  • 09 July 2018

Het is Richard van der Linde, founder van Lacquey, gelukt om een volautomatische robot te verkopen die de kern van een krop ijsbergsla verwijderd. Twee seconde per krop, dit betekent dat de machine 900 kilo per uur kan verwerken. Deze robot vervangt 10 mensen, en verdient op deze manier zijn investering heel snel terug. Het ontkernen van sla en kool kon technisch gezien een paar jaar geleden ook al, maar daarvoor was wel een computer nodig van honderdduizend euro. 

Slimmere robots

De eerste robot werd verkocht in 2015. De machines van Lacquey zijn slimmer dan de al ingewikkelde robots die ingezet worden in de auto-industrie. Dit komt voornamelijk door het product waar mee wordt gewerkt. Slakroppen zijn namelijk nooit dezelfde grootte en maat; waardoor de kern ook van grootte verschilt. In de auto-industrie zijn alle auto-onderdelen van dezelfde grootte. De robot maakt een 3D-beeld van elke slakrop met zes camera’s, dit wordt razendsnel verwerkt door de software, waarna de krop perfect richting de automatischer ontkerner wordt gestuurd. De minimale verspilling die hieruit ontstaat is door mensenhanden niet te evenaren. De robot produceert een halve terrabyte aan data per etmaal.

Nederland meeste kennis

Nederland loopt qua kennis voorop in de sector. De grootste facturen van deze voorsprong zijn een grote primaire agrarische sector en vooraanstaande universiteiten in Delft, Eindhoven en Wageningen. Echter vergeleken met landen als Amerika is de voedingsmiddelenindustrie hier redelijk conservatief.

Lastige arbeidsmarkt

De omstandigheden in de markt van voorgesneden groenteproducten is fysiek zwaar. Je staat de hele dag in vier graden de kern uit kolen te snijden. Hierdoor wordt het steeds moeilijker mensen te vinden. Robotisering kan dit gebrek aan werknemers deels oplossen.

Soms wordt er weerstand van mensen gegeven als we het over robotisering hebben. Mensen die bang zijn hun broodwinning te verliezen. Maar om de productiegroei bij te benen komen er nog steeds een heleboel mensen aan te pas. Robots worden vooral ingezet uit pure noodzaak om de productie bij te kunnen houden. 

Digitalisering

Naast robotisering hebben we ook steeds meer te maken met digitalisering. Op dit moment is de markt zo georganiseerd dat boeren produceren en daarna wordt er pas naar de vraag gekeken. Dit kan precies andersom met de juiste aanpak. De enorme verspilling van 45% zou hierdoor drastisch kunnen verlagen. 

Bron: ABN AMRO

Source: © maxuser/Shutterstock.com;