Entrepreneurs in the food industry are positive about the development of turnover next year. On balance, 34 percent (optimists minus pessimists) expect to achieve higher sales in 2022 than this year. Nearly 30 percent also anticipate higher exports next year. Business owners are more optimistic than at the end of last year. At that time, more than a quarter of entrepreneurs expected higher sales for 2021. This emerges from an analysis by our editors of business cycle figures recently published by the CBS.
A positive balance of more than 20 percent of entrepreneurs in the food industry anticipate that staffing levels will increase next year. Last year, only 2 percent expected an increase in staff. Also optimism about investments in 2022, over 8 percent expect to invest more in 2022 than this year.
On balance, 25.8 percent of food industry entrepreneurs are optimistic about the turnover to be achieved in the fourth quarter of this year. Also, 14 percent expect to achieve more turnover abroad. A quarter of entrepreneurs anticipate a higher order intake in the current quarter, while almost 20 percent expect to recruit more staff. As a result of rising raw material prices, 41 percent expect to increase their selling prices in the fourth quarter.
Een positief saldo van ruim 20 procent van de ondernemers in de voedingsindustrie voorziet dat de personeelssterkte volgend jaar uitgebreid gaat worden. Vorig jaar verwachtte maar 2 procent toename van personeel. Ook optimisme over de investeringen in 2022, ruim 8 procent verwacht in 2022 meer te investeren dan dit jaar.
Over de te behalen omzet in het vierde kwartaal van dit jaar is per saldo 25,8 procent van de ondernemers in de voedingsindustrie optimistisch. Ook denkt 14 procent meer omzet in het buitenland te gaan behalen. Een kwart van de ondernemers voorziet een hogere orderontvangst in het lopende kwartaal, terwijl bijna 20 procent verwacht meer personeel te gaan aantrekken. Als gevolg van o.m. stijgende grondstofprijzen denkt maar liefst 41 procent zijn verkoopprijzen in het vierde kwartaal te gaan verhogen
Source: Vakblad Voedingsindustrie 2021