Dit wil de consument in 2019
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Check this out

Dit wil de consument in 2019

  • 02 April 2019

Wat wil de consument? De trends komen snel op en veranderen waar je bij staat. Onderzoeksbureau Euromonitor onderzocht het en verzamelde de resultaten in een Engelstalig rapport. Het rapport geeft inzicht in veranderende consumentenwaarden en -prioriteiten en verklaart hoe het huidige consumentengedrag wereldwijd leidt tot disruptie in het bedrijfsleven.

De tien trends zijn: Leeftijd is niet relevant; Terug naar de basis; De bewuste consument; Digitaal samen; Iedereen is een expert; ‘JOMO’; Ik wil een plasticvrije wereld; Ik kan voor mezelf zorgen; Ik wil het nu; en Eenpersoonshuishoudens.

Trend 1. Leeftijdsloos    

Ouderen voelen zich langer jong. Ze gedragen zich vaker als ‘jongere’ en willen ook zo behandeld en gezien worden. Hun houding ten opzichte van veroudering is niet passief; ze zorgen goed voor hun gezondheid, uiterlijk en welzijn. De sleutel tot het winnen en behouden van hun loyaliteit? Dat is hun vertrouwen in dat bedrijven producten en diensten ontwikkelen die voor iedereen beschikbaar zijn. Zodat ze optimaal kunnen genieten van het leven.

Trend 2. Terug naar de basis - Less is more

De consument zoekt naar authentieke, onderscheidende producten en ervaringen die hem in staat stellen zich individueel uit te drukken. Ze evalueren hun uitgeefpatronen, wijzen materialisme af en bewegen richting eenvoud en individualiteit, en kiezen voor kwaliteit: van lokaal geproduceerd voedsel tot eco-luxe glamping vakantie-ervaringen. Ze zijn op zoek naar authentieke, unieke producten en ervaringen die hen een nieuwe status kunnen geven.  

Trend 3. Bewuste consument

Bewuste consumenten zoeken naar manieren om beslissingen te nemen over wat ze kopen en zoeken naar een oplossing voor de negatieve impact van het consumentisme op de wereld. Deze respectvolle en medelevende benadering van consumptie omarmt de behoedzaamheid van andere mensen, dieren en het milieu.

Trend 4. Digitaal Samen

De afgelopen tien jaar is de digitale technologie geëvolueerd van het faciliteren van communicatie naar het mogelijk maken van multidimensionale interacties en collectieve ervaringen: van daten tot opleidingen, we zijn expert geworden in meer authentieke online ervaringen. Deze evolutie geeft vorm aan hoe we met elkaar verbinden en samenwerken; met vrienden, collega's en (in toenemende mate) vreemden.

Trend 5. Iedereen is een expert

Deze trend geeft de switch aan van de macht van de retailer naar macht bij de consument. Voorheen waren shoppers afhankelijk van een merk, of een informatiebron  om te krijgen wat ze wilden. Nu moeten bedrijven continu innoveren, prijzen laag houden.  In een tijd waarin alles met één druk op de knop beschikbaar is, beschouwen consumenten hyperbeschikbaarheid als normaal. Alle industrieën moeten zich aanpassen aan deze nieuwe consumenteneisen: ‘de consument  heeft altijd gelijk.’

Trend 6. JOMO: ‘the Joy of missing out’

De grenzen tussen werk en leven zijn vervaagd en dat geldt ook voor de grenzen tussen de privacy en het sociale leven. Sociale media eisen dat we spannende dingen moeten doen, wat moeten zeggen (of posten) dat anderen moeten erkennen. De angst om iets mis te lopen of buitengesloten te worden, heeft plaatsgemaakt voor het opnieuw toe-eigenen van je eigen tijd.

Trend 7. Ik kan voor mezelf zorgen

De focus van deze trend ligt op preventieve maatregelen tegen ziekte, verdriet en ongemak, maatregelen die mensen kunnen nemen zonder een professional te hoeven raadplegen. Ze maken gebruik van apps en gepersonaliseerde diensten om een uniek product voor zichzelf te creëren. De trend van ‘voor jezelf kunnen zorgen’ geeft de consument een gevoel van vrijheid en flexibiliteit.

Trend 8. Ik wil een plasticvrije wereld - Directe actie ondernemen om plastic afval te elimineren

Het streven naar een plasticvrije samenleving is het afgelopen jaar in een stroomversnelling geraakt. Het verlangen van de consument naar een plasticvrije wereld neemt toe. Kunststoffen, zoals wegwerpverpakkingen voor voedsel en dranken en microkunststoffen in de schoonheids-, persoonlijke en huishoudelijke verzorging, maar ook kunststoffen geproduceerd door de fast fashion industrie, komen steeds meer onder de loep te liggen. Beelden van de plastic soep en talloze video’s en foto’s van zeedieren verstikt door afval, wakkeren bewustwording aan en moedigen mensen aan om actie te ondernemen.

Euromonitor International schat dat 63% van de wereldwijde verpakkingen in de voedingsmiddelen-, dranken-, schoonheids-, thuiszorg en huisdiervoedingsindustrie momenteel uit plastic bestaat. Kunststof is om verschillende redenen, waaronder de veelzijdigheid ervan, het favoriete verpakkingsmateriaal geworden en heeft aanzienlijk bijgedragen aan de vermindering van voedselverspilling wereldwijd. Maar de snelheid waarmee deze hoeveelheid plastic verpakkingen wordt teruggewonnen, gerecycled en hergebruikt zodra het doel ervan is bereikt, is verre van optimaal. Dit is de kern van de trend. Er is een grootschalig gebrek aan inzicht bij de consument in wat wel en wat niet kan worden gerecycled, deels als gevolg van de geringe standaardisering van de etikettering van verpakkingen. Recyclingpercentages lopen sterk uiteen per regio en land, doordat ook bewustwording, de stimulans en de capaciteit om kunststofafval te verwerken, sterk verschillen.

Een groot deel van het plastic afval van de westerse wereld is naar China verscheept voor behandeling en herbestemming. Het besluit van de Chinese regering om deze handel in 2018 te beëindigen leidt ertoe westerse landen hun recyclingbeleid moeten herzien. Duitsland heeft een hoog recyclingpercentage, met statiegeldsystemen voor plastic flessen en efficiënte gemeentelijke recyclingprogramma's die bijdragen aan een vermindering van plastic afval. Veel landen beschikken echter niet over de infrastructuur, middelen of zelfs de politieke wil om een dergelijk systeem op te zetten. Wat het afvalprobleem nog erger maakt, is dat we een wegwerpmaatschappij hebben gecreëerd.

Toch zijn consumenten steeds gevoeliger voor dit probleem. Dat heeft gevolgen voor hun koopgedrag. Het aandeel van degenen die bereid zijn meer te betalen voor levensmiddelen en die milieuvriendelijk zijn verpakt, is de afgelopen twee jaar gestegen. Ook het aandeel van hen die van mening zijn dat recyclebare verpakkingen een invloedrijk kenmerk zijn van drankproducten, is toegenomen.

Vooruitzichten

De wens naar een plasticvrije wereld wordt grotendeels door de consument gestuurd en zal in 2019 en in de jaren daarna verder aan kracht winnen. Naarmate de discussie vordert, zal het begrip van de verschillende toepassingen van plastic in de moderne samenleving toenemen en wordt de nadruk meer gelegd op verantwoord gebruik. Een beter begrip van de consument helpt ook om de zogenaamde 'greenwashing' te controleren, waardoor valse milieuvriendelijke beweringen aan het licht komen. Hoewel de ontwikkeling van plastic alternatieven, zoals zeewier in plaats van plastic waterflessen, doorgaat, is de golf van bedrijfsbeloften over recycling/recyclebaarheid ook een positieve stap. We zien nu al een toenemende dynamiek in de circulaire economie, vaak aan de basis, waarbij plastic verpakkingsafval voortdurend wordt hergebruikt. Deze trend zal zich waarschijnlijk in 2019 voortzetten.

Trend 9. Ik wil het nu!  

Consumenten zijn drukker dan ooit tevoren. Ze verwachten meer van bedrijven en willen dat producten en diensten zo snel en zo eenvoudig mogelijk worden geleverd. Efficiëntie-gedreven levensstijlen overstijgen onmiddellijke bevrediging. ‘Ik wil het nu!’. Ze zoeken wrijvingloze ervaringen die passen bij hun levensstijl, zodat ze meer tijd kunnen besteden aan hun professionele of sociale leven.

Trend 10. Liefde voor het vrijgezellenleven

Wereldwijd groeit het percentage eenpersoonshuishoudens. Babyboomers nemen daarvoor een groot deel voor hun rekening. De grote groep alleenstaande ouderen is doorgaans rijker dan gemiddeld. Sommigen hebben hun leven lang alleen geleefd, anderen zijn gescheiden, weduwe of weduwnaar. Ze hebben dikwijls kinderen van volwassen leeftijd. Ze zetten zich ook af tegen het stigma dat om ‘alleen zijn’ heen hangt, maar genieten echt van hun single-bestaan.

Conclusie

We voelen ons stuurloos in 2019. Er is veel politieke onrust,  en ongekende veranderingen in de opkomende economieën. Het 'terugpakken van de controle' is de slogan van grote politieke bewegingen. Mensen kiezen voor meer daadkracht en willen meer zelfstandigheid.

Source: © Euromonitor International