COV Meat café: Een gedachtewisseling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Check this out

COV Meat café: Een gedachtewis­seling

  • 11 December 2017
  • By: Judith Witte

Donderdag 7 december 2017 organiseerde COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) de eerste editie van het ‘COV Meat Café. Zet enkele wetenschappers, diverse stakeholders  en afgevaardigden van NGO’s bij elkaar in één ruimte, om op informele wijze met elkaar van gedachten te wisselen over een bepaald thema. Het was druk, deze eerste editie in de sfeervolle locatie Bistro Belle in Oud-Zuilen. Thema van de middag was ‘de footprint van vlees’.

Onderzoekers Mirjam van de Kamp en Anne Hollander (RIVM) maakten met tabellen inzichtelijk wat de milieubelasting is van de productie en consumptie van vlees en spraken naar aanleiding van de cijfers over het nut en de noodzaak van vleesminderen. Dat die milieubelasting van vlees ten opzichte van veel andere voedingsmiddelen hoog is, verbaasde niemand. Over hoe de cijfers tot stand komen, en over mogelijke oplossingen, was minder eensgezindheid. 

Onder leiding van dagvoorzitter Dé van de Riet van Vlees.nl ontspon zich een levendige discussie. Waar moet je rekening mee houden, waar is milieuwinst te halen, wat zijn alternatieven? De discussie werd mede gevoed door twee video’s met bijdragen vanuit Keten Duurzaam Varkensvlees, van de Dierenbescherming en van Natuur & Milieu.

In reactie hierop gaven onder meer Theun Vellinga (WUR/FAO), Hans Verhoeven (Heide Hoeve, KDV), Eunice Koekkoek (McDonalds) en Anniek Hauser (Unilever) hun visie op het thema. Eunice benadrukte het belang van transparant zijn. “De consument verwacht van je dat je duurzaam onderneemt. Het is een randvoorwaarde, geen verdienste.” Dankzij de inbreng van de NGO’s ontstond er een genuanceerder beeld: Marijke de Jong (Dierenbescherming) vertelde dat de organisatie bezig is om het Beter Leven Keurmerk uit te breiden: “Dierenwelzijn is slechts één aspect van duurzaamheid. Hiervoor werken we samen met onder meer Natuur & Milieu, Vogelbescherming én boerenpartijen.” Karen Eilers (Natuur & Milieu) benadrukte dat de héle keten aan zet is voor het nemen van stappen om de footprint te verlagen. 

Samengevat: Maatschappelijk verantwoord produceren is geen verdienste, maar een randvoorwaarde. “Het zou in de discussie niet moeten gaan om minder of meer produceren,” vindt voorzitter van de COV Jos Goebbels. “We maken (inter)nationale afspraken, en daaraan moeten we voldoen. Binnen de gemaakte afspraken, moeten we de vrijheid hebben om normaal onze business te kunnen uitvoeren,” zei hij tot besluit. En, niet onbelangrijk: “Je móet als ondernemer geld blijven verdienen om te kunnen innoveren.” 

Na afloop ontstond er een gezellig netwerkbijeenkomst, er werd nagepraat over de onderwerpen die ter sprake waren gekomen en er werden nieuwe contacten gelegd. Op de plankjes met lekkernijen waren de ossenworst, ham en droge worst het eerst verdwenen. De kaasjes waren duidelijk minder in trek bij dit ‘vlees-gezelschap’.

Source: Foto: ©hlphoto/Shutterstock.com