Op 12 en 13 december vond voor de 3e keer de door Mikrocentrum georganiseerde vakbeurs met congres, AgriFoodTech, plaats. Ruim 1.500 bezoekers bezochten de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch en vonden hier een compleet overzicht van de laatste hightech en ICT innovaties met focus op effectievere, efficiëntere en duurzamere voedselproductie.
“AgriFoodTech was wederom hét jaarlijkse moment waar bedrijven uit de hightech industrie en AgriFood elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en netwerken. Dit werd gerealiseerd door de ruim 110 exposanten, 60 sprekers en diverse activiteiten en side-events. Dat AgriFoodTech inmiddels na 3 edities tot over de grenzen reikt, bleek uit het feit dat er bijna 60 nationaliteiten vertegenwoordigd waren.” Aldus Timo van Leent, Manager van AgriFoodTech. “Wij als Mikrocentrum zijn trots op het feit dat we er steeds beter in slagen om tal van kleine en grote activiteiten/bijeenkomsten plaatst te laten vinden tijdens AgriFoodTech. Dit door samenwerking met de diverse partners. Dit willen we in de toekomst graag verder uitbouwen!”
Ter afsluiting van het programma Precisielandbouw 2.0 vond op woensdag 12 december het eindsymposium plaats. In dit symposium stond de bijdrage van precisielandbouw aan de verduurzaming van de agrarische sector en de voordelen voor telers en loonwerkers centraal. Sprekers van ZLTO, WUR, Aerovision, Suikerunie, Bayer Forward Farm, PPS DISAC en Grass4Farming deelden de uitkomsten van projecten uit het programma. Hierbij werd ook de verbinding gelegd met nog lopende programma’s als Data Intensive Smart Agrifood Chains (DISAC) en de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).
Kassen en indoor farming bieden de mogelijkheid om groente en fruit sneller, veiliger en duurzamer te produceren. Dit vraagt om een toename aan slimme kassen, die (grotendeels) autonoom werken en zijn uitgerust met slimme sensoren en artificial intelligence oplossingen, Het ontwikkelen van de benodigde technologie is een grote uitdaging. Dit jaar gingen 14 teams deze uitdaging aan tijdens de Autonomous Greenhouse Challenge. Op 12 december vond de finale plaats waarin de top vijf teams streden voor de winst.
De eerste dag van AgriFoodTech werd afgesloten met het AgriFoodTech Platform Disruptiediner. Het diner werd ingeleid door twee plenaire keynotes van David Wallerstein en Jeroen van den Hoven. David Wallerstein, CXO bij techbedrijf Tencent gaf een kijkje in de toekomst en benoemde de meest veelbelovende innovaties op het gebied van hightech voedselproductie. Jeroen van den Hoven, professor ethiek en informatietechnologie aan de TU Delft, deelde aansluitend waarom het belangrijk is ethiek te integreren in het design van technologie.
Met de eerste tekenen van een klimaatverandering, een bodem die uitgeput raakt en een verlies aan biodiversiteit, is een omslag in de landbouw noodzakelijk. Een grote uitdaging voor Brabant, waar agrifood de één na grootste economie is. Op woensdag 12 december organiseerde de provincie Noord-Brabant een talkshow over dit onderwerp. Na een inspirerende inleiding van Hidde Boersma volgde een goed gesprek over agrifood. Onder leiding van Anne-Marie Fokkens sprak gedeputeerde Bert Pauli (Economie en Internationalisering) met Johan van Arendonk (Hendrix Genetics), Guus van Roessel (Lely), Kees Aarts (Protixs), Peter Vermeij (Landbouwraad Berlijn) en Anne Bruinsma (Farmhack) over deze uitdagingen en mogelijke oplossingen.
Source: © Mikrocentrum