Agrarische grondstofprijzen staan sterk onder invloed van valutaontwikkelingen en de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Door de tekorten in 2019 gaan de prijzen van tarwe en mais stijgen. Druk op de prijzen van sojabonen in 2019 door overaanbod. Stabiele suikerprijs door herstel Braziliaanse real bij goede beschikbaarheid. De cacao- en koffieprijs stijgen in 2019 door onder meer aanbodproblemen.
De resultaten van de handelsbesprekingen tussen de VS en China houdt de gemoederen bezig in veel grondstofmarkten. De belofte van China om meer agrarische grondstoffen, energie- en industriële producten af te nemen van de VS was een eerste positief signaal. Maar de volatiliteit in het optimisme is hoog. Voor de agrarische grondstofmarkten is vooral de trend in de Amerikaanse export van maϊs en sojabonen richting China een belangrijke indicator. De stemming op de sojamarkt verbeterde sterk op het Chinese gebaar van goodwill gedurende de handelsbesprekingen tussen de VS en China, waarbij Chinese importeurs orders plaatsten voor sojabonen uit de VS. De prijs van sojabonen is mede daardoor gestegen sinds de start van 2019. Op de cacaoprijs na lieten de prijzen van de andere agrarische grondstoffen ook een stijging zien sinds het begin van 2019. De cacaoprijs daalde doordat in West Afrika de weersomstandigheden gunstig bleven. Dat zorgt voor een veel betere oogst en zet druk op de prijs bij gelijkblijvende vraag. De sterkste opmars was te zien in de suikerprijs. De hogere olieprijs, zorgen over de weersomstandigheden in Brazilië en India en een sterkere Braziliaanse real resulteerde in een toename van de suikerprijs van 10 procent sinds 1 januari. Brazilië heeft een groot aandeel in de productie van veel grondstoffen, zoals sojabonen, suiker en koffie. De invloed van de trend in de Braziliaanse real op de prijzen van deze grondstoffen is daarmee groot. Door de sterkere real sinds 1 januari worden de grondstoffen voor Braziliaanse handelaren minder waardevol en dat geeft de handelaren een prikkel om minder te verkopen op internationale markten in afwachting van hogere prijzen. De prijs van zowel Arabica als Robusta koffie steeg met 1 procent.
De handelsoorlog beroert de granenmarkt. Vooral de sojabonen- en maϊsmarkten worden daardoor geraakt. China een groot aandeel heeft in de consumptie van deze grondstoffen en is voor levering sterk afhankelijk van de internationale markt (waaronder de VS). De toezeggingen van China om meer agrarische grondstoffen uit de VS te kopen zijn positief, maar de bewijsvoering voor een toename van deze inkoopactiviteit ontbreekt nog steeds. Dat komt mede doordat recentere cijfers nog ontbreken vanwege de ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid. In ieder geval is duidelijk dat de uitkomsten van de handelsbesprekingen de stemming in de granenmarkt de komende tijd gaan bepalen.
Lees het volledige bericht hier
Source: © ABN AMRO