In tien jaar tijd zijn gezonde voedingsmiddelen met 22 procent duurder geworden, ongezonde producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. Er waren zelfs een aantal producten goedkoper in 2017 dan tien jaar eerder; dit gaat om suiker, snoep en ijs. Dit blijkt uit een analyse van het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum.
De prijzen van voedingsmiddelen stegen in de winkels met 18 procent tussen 2007 en 2017. Dit aantal zit iets hoger dan de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten voor de consument (17 procent). De productcategorieën van voedingsmiddelen en dranken zoals voor de consumentenprijsindex gebruikt, zijn ingedeeld naar een gezonde en ongezonde variant. Er zijn hiervoor nieuwe prijsindexcijfers berekend door het CBS.
Ongezonde voedingsmiddelen stegen minder erg in prijs dan gezonde producten. Zoals hierboven al genoemd werd snoep, suiker en ijs goedkoper. Chips, sauzen en dressings stegen minder hard dan gemiddeld; alleen de prijs van gedroogd of gezouten vlees steeg iets meer dan gemiddeld.
Vooral de halfvolle en magere melk is duurder geworden; de gemiddelde winkelprijs was in 2017 bijna 60 procent hoger dan tien jaar eerder. Daarnaast zijn eieren in 10 jaar 37 procent duurder geworden, en vers fruit is gemiddeld 28 procent duurder. Ook noten en gedroogd fruit stegen relatief veel in prijs. Groenten steeg weer minder in prijs dan gemiddeld (9 procent). Weersinvloeden hebben veel te maken met de prijsstijging van groente en fruit. De prijsstijging van melk komt door het gevolg van gestegen prijzen bij de boeren. Handelsmarges, loonkosten en transportkosten spelen ook een belangrijke rol in de uiteindelijke prijs.
Source: © CBS